Šta roditelji treba da znaju

Ortodoncija u djece između 13. i 14. godine je danas vrlo često indikovana, pa veliki broj djece u ovom uzrastu nosi aparate za ispravljanje zuba. U zavisnosti od ortodontske nepravilnosti, postoji nekoliko mogućnosti za ispravljanje. Roditelji postavljaju različita pitanja u vezi sa ortodontskom terapijom koja je potrebna njihovoj djeci, od toga koje je najbolje vrijeme za početak terapije, do izbora odgovarajućih aparata, trajanja terapije i troškova. U ovom tekstu smo za vas objedinili sve važne aspekte vezane za ortodonciju u djece:

 • Prva posjeta ortodontu preporučuje se između 5. i 6. godine
 • Rani početak liječenja je neophodan samo u slučaju ozbiljnih nepravilnosti
 • Terapija ispravljanja zuba obično počinje oko 9. godine
 • Redovno zdravstveno osiguranje pokriva troškove terapije mobilnim aparatima za određeni broj djece u svakoj opštini i ove usluge se nude u javnim zdravstvenim ustanovama. Redovno osiguranje ne pokriva troškove fiksne ortodontske terapije, pa ove usluge obavljaju ortodonti u privatnim stomatološkim ordinacijama.

Zašto je djeci potrebna ortodontska terapija?

Ispravljanje ortodontskih nepravilnosti nije potrebno samo iz estetskih razloga. U dužem periodu ove nepravilnosti mogu oštetiti parodoncijum (potporni aparat zuba) i zube. Terapija ortodontskim aparatima služi da se izbjegnu oštećenja koja mogu nastati kao posljedica postojećih nepravilnosti i pomaže da se spriječe oboljenja zuba.

Na prvi pogled, ortodoncija u djece je potrebna iz sljedećih razloga:

 • Estetski razlozi: Praznine između zuba ili nepravilan položaj zuba i nepravilan odnos vilica smanjuju samopouzdanje.
 • Lakoća žvakanja: Pacijenti sa nepravilnim zubnim nizom imaju problema sa žvakanjem i pravilnim zagrižajem.
 • Poboljšanje govora: Nepravilnosti otežavaju pravilan izgovor. Razvoj govora kod djece je poremećen, pa mali pacijenti imaju tendenciju da šuškaju ili mrmljaju.
 • Olakšavanje oralne higijene: Zubne tjeskobe otežavaju njegu zuba i pospješuju razvoj karijesa i parodontitisa.
 • Rasterećenje viličnih zglobova: Nepravilan položaj zuba i nepravilan odnos vilica dovodi do neravnomjernog trošenja i oštećenja viličnih zglobova, a može doći do bola i napetosti u glavi i vratu.

Koliko dugo traje ortodontska terapija u djece?

Trajanje liječenja je individualno i zavisi od stepena nepravilnosti. Važno je da naši mali pacijenti dosljedno provode terapiju, na primjer redovnim nošenjem aparatića koji se mogu skidati (mobilnih aparatića), te da redovno dolaze na kontrolne preglede ako nose fiksni aparat. U prosjeku, ispravljanje položaja zuba traje od 12 do 24 mjeseca.

Koje su mogućnosti za ispravljanje zuba?

Postoje različiti načini da se isprave nepravilnosti položaja zuba i vilica. Ortodont prilagođava liječenje svakom pacijentu individualno.  Mogućnosti za ispravljanje ortodontskih nepravilnosti su:

 • Mobilni aparatići (aparatići koji se mogu skidati): Ako dijete još uvek ima mliječne zube, ortodont često na početku liječenja određuje odgovarajuću vrstu mobilnog aparatića  
 • Fiksni aparati: Savršeni su za ispravljanje nepravilnosti i postavljaju se direktno na zube pomoću bravica koje su međusobno povezane žičanim lukovima
 • Ritejneri: Postavlja ih ortodont nakon završetka terapije ispravljanja, kako bi se zubi zadržali u novonastalim položajima
 • Nevidljivi aparati: Koriste se iz estetskih razloga, mogu biti providne bravice ili providne uklonjive folije
 • Čuvar prostora: Ortodont ga koristi kod ranog gubitka mliječnih zuba, kako bi sačuvao prostor za stalne zube koji će izrasti.

Kako se dijele ortodontske nepravilnosti?

Ortodont prvo mora da utvrdi nepravilnosti sa milimetarskom preciznošću, kako bi napravio plan liječenja i predstavio ga pacijentima. Nepravilnosti se dijele prema različitim kriterijima, a prema stepenu ozbiljnosti i potrebi za liječenjem možemo ih podijeliti na sljedeće:

 • Blagi deformiteti između 1 i 3 mm, ispravljanje zuba potrebno iz estetskih razloga
 • Manje do izražene nepravilnosti položaja zuba i vilica između 1 i 6 mm, ortodontsko liječenje neophodno
 • Ozbiljne nepravilnosti između 3 i 9 mm, ortodontsko liječenje hitno potrebno
 • Izuzetno teške nepravilnosti položaja zuba i vilica veće od 9 mm (rascjep usne i nepca ili drugi poremećaji u razvoju), ortodontsko liječenje apsolutno potrebno

U privatnom Specijalističkom ortodontskom centru Dentalharmony Pale nudimo cjelokupan preventivni, dijagnostički i terapijski spektar ortodoncije za djecu. Zahvaljujući savremenim metodama, tehnologijama i materijalima, korekcije nepravilnog položaja zuba i vilica su nježne i brze, a u zavisnosti od preferencija naših pacijenata mogu biti i nevidljive.

Možete nam se obratiti na način koji je vama najjednostavniji: