Bruksizam ili škripanje zubima

Bruksizam je pojava škripanja zubima u snu. Najčešće se javlja u periodu adolescencije. Prouzrokovana  je brojnim fizičkim i psihološkim faktorima, a primarno psihološkim stresom.  Bio-psiho-socijalni model je danas opšteprihvaćen način liječenja bruksizma.

Bruksizam utiče na prekomjerno trošenje i pucanje zuba.  Zubi postaju „zaravnjeni“, pa se gubi njihov prirodan oblik. Javljaju se abrazija zuba, bolovi u mišićima i temporomadnibularnim zglobovima, kao i učestale glavobolje. Bruksizam može napraviti veliku štetu cijelom sistemu za žvakanje, jer je sila koja se tom prilikom stvara tri puta veća nego kod uobičajenog, normalnog žvakanja hrane.

Uzroci bruksizma

Stres, tjeskoba, frustracija, anksioznost, ljutnja i bijes su neki od faktora koji utiču na pojavu bruksizma. On se ponekad može javiti i kao nuspojava upotrebe određenih lijekova, npr. usljed komplikacija Parkinsonove bolesti. Ako postoji problem uzrokovan nepravilno porednim zubnim nizom i nepravilnim odnosom vilica, potreban je savjet ortodonta. Ispravljanje zubnih lukova predstavlja dio dugoročne i kvalitetne terapije za rješavanje problema sa bruksizmom.

Simptomi bruksizma

Bruksizam se javlja tokom noći, u snu, pa ga pacijenti ne primjećuju sami, dok ih ukućani ne upozore. Manifestuje se kao glasno struganje zubima i stiskanje vilica. Usljed jakih sila, kod pacijenta se javljaju bol i osjetljivost zuba, a okolni mišići su umorni i napeti. Javljaju se bolovi u viličnim zgobovima, na vratu ili licu, kao i česte glavobolje u području sljepoočnica. Bol može biti prisutna i u uhu. Takođe se može pojaviti i oštećenje na sluznici sa unutrašnje strane obraza usljed nekontrolisanog struganja zubima.

Folije za bruksiste

Stomatolog može napraviti plan terapije da bi se ublažili simptomi i oštećenja koja mogu nastati zbog škripanja zubima. Individualni plan terapije uključuje nošenje plastičnih folija za bruksiste, koje služe kao štitnici. Zaštitne folije za bruksizam izgledom podsjećaju na folije za ispravljanje zuba ili na ritejnere koji se koriste u ortodontskoj terapiji. Ali naglašavamo da su u pitanju različite vrste folija koje imaju različite funkcije. Folije za bruksiste su dizajnirane tako da odvajaju zube gornje i donje vilice kako bi se spriječila oštećenja koje nastaju usljed škripanja ili stiskanja zuba. Radi se o najboljem i najjednostavnijem načinu zaštite zuba kod pacijenata koji pate od bruksizma.

Folije za bruksiste se nose samo noću da bi se zaštitili prirodni zubi ili postojeći protetski radovi od djelovanja prejakih sila. Ugodne su i omogućavaju neuromišićnom sklopu da se tokom noći opusti i odmori. U Dentalharmony centru izrađujemo individualne štitnike, na osnovu zagriza pacijenta.

Prirodno liječenje bruksizma uključuje kontrolu stresa i zdravu prehranu bogatu vitaminom C i magnezijumom. Nedostatak magnezijuma u organizmu izaziva anksioznost, razdražljivost, nesanicu, nemir i hiperaktivnost, pa je njegov dodatni unos značajan u borbi protiv bruksizma.