Retencioni aparat ili ritejner (engl. retainer)

Nosili ste fiksni ortodontski aparat i bili ste disciplinovan i strpljiv pacijent. Sada ste konačno, nakon više mjeseci, dočekali da skinete bravice. Čestitamo! Jedan dio terapije je uspješno završen i vi ste prezadovoljni rezultatom! Period u kome ste nosili bravice, a koji je sada prošao je tzv. aktivna terapija. Vjerovatno se sada pitate kako će postignuti rezultati ostati takvi i u budućnosti.

Odgovor je jednostavan – morate nositi ritejner za zube! Budite još malo strpljivi i do kraja ispoštujte uputstva vašeg ortodonta!

Nekoliko mjeseci nakon skidanja bravica postoji mogućnost da se zubi vrate u stare nepovoljne položaje. Zato, neposredno nakon skidanja bravica slijedi period retencije – zadržavanja zuba u povoljnim pozicijama. Izuzetno je važno da ritejner za zube nosite onoliko dugo koliko to vaš ortodont procijeni, kako se zubi ne bi vratili u nepovoljne položaje i kako bi postignuti rezultati bili dugotrajni! Tokom tzv. aktivne terapije, kosti i tkiva oko zuba su se pomjerali pomoću bravica. Nakon toga, ritejneri pomažu da se zubi zadrže u novim idealnim pozicijama. Nakon što se kosti i tkiva “smjeste”, ritejneri više neće biti potrebni.

Vrste ritejnera

Postoje dvije vrste ritejnera: fiksni (trajni) i mobilni. Fiksni ritejner za zube kao što naziv sugeriše, nije moguće ukloniti bez intervencije stomatologa. Postavlja se iza zuba (na unutrašnjoj strani zuba) kako ne bi bio vidljiv za okolinu.

Mobilni ritejneri za zube su zapravo retencione folije. One se izlivaju prema modelu vaših gornjih i donjih zuba i mogu se skidati. Izrađuju se od providne plastike, tako da su nevidljive za okolinu. Po izgledu najviše podsjećaju na Invisalign folije za ispravljanje zuba, ali napominjemo da se ne radi o istom proizvodu.

Koliko dugo se mora nositi ritejner za zube ?

Nekoliko mjeseci nakon skidanja bravica, biće potrebno da ritejner nosite stalno (tokom dana i noću). Nakon tog perioda, preporučuje se nošenje ritejnera samo tokom noći (godinu dana). Nakon što ste, godinu dana u kontinuitetu, ritejner nosili samo noću, savjetujemo da ga nakon toga nastavite nositi noću tri do pet puta nedeljno. Ako ispoštujete ova uputstva, savršeno poredani zubi će zasigurno i ostati takvi.

Dakle, nošenje ritejnera je neizostavan dio ortodontske terapije, koji vam obezbjeđuje dugotrajno blistav osmijeh.