Ortodontska terapija je višestruko korisna

Ortodoncija i estetika lica su uskoj vezi. Ortodontska terapija ne utiče samo na položaj zuba i odnos vilica, nego i na cijeli profil i izgled lica i to dugoročno.

Ortodoncija i estetika zuba

Definicija lijepih zuba je jednostavna. Zubi su lijepi ako su njegovani, zdravi, bijeli i pravilno poredani. Pravilan zubni niz i i sklad zubnih lukova smatraju se znacima privlačnosti. Osmijeh je tada posebno lijep.

Ortodoncija i estetika lica

Sa estetikom lica je drugačije. Ljepota je individualna i takva treba da ostane! Međutim, postoje neke opšte karakteristike zbog kojih lice izgleda skladno. Generalno, svi simetriju lica doživljavamo kao lijepu.

Regije lica

Lice sa prednje strane izgleda harmonično kada su desna i lijeva polovina lica simetrične. Ako su obrve, oči, nosnice, uglovi usana i polovine brade sve na približno istoj udaljenosti od zamišljene središnje linije lica, većina ljudi ovakvo lice doživljava kao estetski lijepo.

Profil (bočna strana lica) se doživljava kao privlačan kada su nos, vilica i brada u proporcionalno skladnom odnosu.

Srednji i donji dio lica su bitno određeni položajem gornje i donje vilice. Brada ima odlučujuću ulogu u stvaranju estetike lica. Ovde naročito dolaze do izražaja estetski efekti ortodontske terapije i korekcije profila. Prednji zubi (sjekutići) su potpora usnama. Zato lijepo oblikovana usta zavise i od pravilnosti zubnog niza. Ako su zubi u pravilnom luku i obje vilice imaju pravilan položaj u odnosu na sve tri prostorne ravni, to pozitivno utiče na profil i opštu harmoniju lica.

Osim toga, tokom procesa starenja se dešavaju promjene na licu koje su naročite primjetne na profilu. S godinama, nos i brada postaju izraženiji, a ako pri tome usne nemaju odgovarajuću potporu zuba tada cijeli profil gubi skladan izgled.

Kada se ortodontska terapija obavi stručno i vješto, bez nepotrebnog vađenja zdravih zuba, time se dugoročno čuva skladan profil lica i u starijim godinama.

Kome je potrebna ortodontska terapija radi profilne korekcije?

Kod nekih pacijenata vilica može biti previše isturena naprijed ili uvučena nazad uz odstupanja desno ili lijevo (dubok ili otvoren zagrižaj). Lagano pomjerene vilice ne moraju nužno da se koriguju. Naprotiv, sve dok ne uzrokuju funkcionalne probleme, one čak ponekad lice čine estetski zanimljivijim.

S druge strane, veća odstupanja stvaraju ozbiljne estetske disharmonije i funkcionalne poteškoće.

Ortodontskom terapijom se vrši korekcija položaja kostiju koje nose zube tj. vilica, korekcija njihovog međusobnog odnosa, kao i njihovog odnosa prema kostima lobanje lica. Ovo je bitan preduslov za optimalan položaj zuba i za zadovoljavajuću estetiku lica. Koliko god je moguće, koriste se već postojeće prirodne sile (sile rasta i sile mišića lica, vrata i jezika).

Funkcija i profilaksa

Mnogo važnije od ljepote je to što zubi i vilice koji su u pravilnom odnosu dobro funkcionišu, pa tada:

  • Govor nije otežan, jer se stvaraju pravilni zvukovi
  • Hranu možete savršeno da grizete i sjeckate
  • Sile žvakanja su ravnomjerno raspoređene
  • Zubi u svom kretanju neometano klize jedni pored drugih
  • Zube možete lako da čistite.

Ortodoncija je dakle i profilaksa u pravom smislu te riječi, jer je odlična prevencija karijesa i parodontalnog oboljenja.

I obrnuto

Nepravilno poredani zubi i nepravilan odnos vilica dovode do nejednakog opterećenja pojedinih zuba i grupa zuba. Ovo može negativno uticati na okolna tkiva, mišiće i vilične zglobove koji čine potporu zubima. Može izazvati pojačano trošenje gleđi i dentina, klimanje zuba, preosjetljivost zubnog vrata i bol u glavi, vratu i ramenima. Odgrizanje i žvakanje može biti otežano. Budući da je mnogo teže ukloniti sve bakterijske naslage sa zuba u tjeskobi, povećava se i rizik od karijesa i upale desni.

Pored toga izbačeni sjekutići često onemogućavaju zatvaranje usana. To dovodi do disanja na usta umjesto na nos i usta se suše. Disanje na usta povećava brzinu propadanja zuba i rizik od razvoja prehlade. Neke ortodontske nepravilnosti poput otvorenog zagrižaja, dovode do poremećaja govora, poput šuškanja.