Tretman protiv bora na licu je jedan od najpopularnijih svjetskih estetskih tretmana. Najčešće korišteno terapeutsko sredstavo protiv neželjenih bora je botoks. Zovu ga još i omiljenim “otrovom” doktora estetičara.

Iako je upotreba ovog sredstva dio apsolutne rutine u estetskoj medicini, doktori se često suočavaju sa raznim strahovima i pitanjima pacijenata. To ne čudi, jer su dostupne informacije u našem javnom prostoru često kontradiktorne, a botoks se nepravilno povezuje sa botulizmom, odnosno trovanjem.

ŠTA JE ZAPRAVO BOTOKS?

Botoks je već nekoliko decenija odobren kao terapeutsko sredstvo. Ovaj naziv se koristi kao sinonim za različite proizvode koji sadrže botulinum toksin. U pitanju je veoma moćan neurotoksin, a proizvodi ga bakterija Clostridium botulinum i srodni sojevi.  Danas se ovaj neurotoksin, koji je dugo vremena bio poznat samo kao otrov, u medicini koristi u jako razblaženim koncentracijama. U minimalnim dozama, on ima ljekovito dejstvo i široku primjenu u medicini. Radi se zapravo o proteinu koji proizvode ove bakterije, a djeluje tako što privremeno sprečava pokrete mišića.

U estetskoj medicini se upotrebljavaju terapeutska sredstva koja sadrže botulinum neurotoksin A. To je jedan od sedam serotipova botulinum toksina, koji ima najjače i najduže dejstvo. Sa velikim uspjehom, već nekoliko decenija se koristi u terapiji mimičkih bora u predjelu lica i vrata. Ovo nije samo sredstvo za ljepotu. Ljekari ga koriste i u oftalmologiji, u liječenju neuroloških oboljenja, liječenju migrene, prekomjernog znojenja i drugim medicinskim stanjima.

Dakle, ne treba da se plašite trovanja.  Doze ovog terapeutskog sredstva, koje se koriste u medicini su toliko male, da su simptomi trovanja apsolutno isključeni.  Osim toga, ne treba da brinete jer ovaj tretman smiju da obavljaju samo obučeni doktori!

TRETMAN PROTIV BORA

Bore su rezultat prirodnog procesa starenja i naročito su primjetne u dobi između 40 i 50 godina. U zavisnosti od genetskih predispozicija i načina života, kod nekih su manje, kod drugih više izražene. Duboko urezane bore se zapravo stvaraju jakim pokretima mišića na licu.  Kad se pojave, često izgledamo starije ili mrzovoljnije nego što se osjećamo. Nažalost, kremama se malo može učiniti protiv njih. Mnogo uspješnija u izglađivanju kože su terapeutska sredstva na bazi botulinum toksina.

Tretman protiv bora spada u neinvazivne estetske tretmane, jer nema potrebe za anestezijom, operacijom i postoperativnim oporavkom. Tretman se sastoji u ubrizgavanju terapeutskog neurotoksina u mišiće na određenim regijama na licu. Izvodi se pomoću malih igala, nakon dezinfekcije kože. U zavisnosti od obima bora, tretman traje između 10 i 30 minuta.  Čini da se efikasno ublažavaju postojeće mimičke odnosno aktivne bore, pa čak može i odložiti njihov nastanak.

Tretman je pogodan za ublažavanje:

  • Vertikalnih bora na čelu
  • Bora između obrva (tzv. mrštilica)
  • Bora oko očiju
  • Bora na uglovima usana
  • Bora na bradi

Usne se ne mogu povećati botoksom! Ovo je široko rasprostranjena zabluda. Za povećanje volumena usana se koriste hijaluronski dermalni fileri. Botoks se samo ponekad ubrizgava oko usana (nikada u same usne) da bi se smanjile bore u toj regiji.

Ako ga pažljivo dozira iskusan doktor, efekat tretmana protiv bora je odličan.

KAKO TRETMAN PROTIV BORA DJELUJE?

Uprošteno rečeno, blokira se rad mišića, a to zauzvrat čini da bore nestanu.

Da bi se pokrenuo određeni mišić, povezani nerv oslobađa supstancu acetilholin. To dovodi do kontrakcije mišića. Efekat terapeutskog botulinum toksina zasnovan je na nepovratnoj inhibiciji oslobađanja acetilholina. To znači da on privremeno sprečava kontrakciju mišića tako što ne prenosi nervni impuls prema njemu. To takođe znači da se bora ne aktivira i koža se izglađuje.

Međutim, tretman ne djeluje istog trenutka nakon aplikacije. Efekat počinje otprilike 1-7 dana nakon tretmana. Puni efekat je vidljiv nakon 10-15 dana.

KOLIKO DUGO TRAJE EFEKAT TRETMANA?

Ne može se precizno predvidjeti koliko će dugo trajati efekat. Kada je riječ o gornjoj trećini lica, mišić ostaje blokiran oko 3-6 mjeseci. Za to vrijeme tijelo postepeno ponovo razlaže aktivni sastojak botulin. Čim prenos nervnih impulsa više ne može biti spriječen botulinum toksinom, normalno kretanje mišića je opet omogućeno, a time i određene bore ponovo postaju vidljive.

Kao i kod ostalih sličnih estetskih tretmana i ovaj je potrebno ponavljati da bi se efekat produžio.

KOJI SU RIZICI POVEZANI SA TRETMANOM?

Neželjeni efekti tretmana protiv bora su rijetki. Mogu se javiti crvenilo, otok i modrice (hematomi) na mjestima aplikacije. Ubod ponekad može da uzrokuje i blagu peckajuću bol.

KO SE MORA ODREĆI OVOG TRETMANA?

U većini slučajeva, terapeutsko sredstvo protiv bora se može aplikovati bez ikakvih problema i ograničenja. Međutim, tretman se ne smije primjenjivati kod pacijenata sa određenim neuromišićnim bolestima kao što su Mijastenija gravis, Lambert-Eatonov sindrom ili amiotrofična lateralna skleroza. Ostale kontraindikacije su: trudnoća, dojenje i alergije na ovaj neurotoksin ili neku od komponenti rastvora za injekcije.

PAŽLJIVO BIRAJTE SVOG DOKTORA

Pretjerana doza može da dovede do toga da je lice kruto i izgleda poput maske. Ovo se dešava jer se mišićima ne ostavlja određena mogućnost kontrahovanja. Izraz lica tada postaje „zaleđen“.

Vješt i iskusan doktor, koji dobro poznaje anatomiju i muskulaturu lica, te dobro vlada aplikacijom ovog tretmana, može vas posavjetovati i pomoći vam da utvrdite da li on odgovara vašim potrebama i vašem zdravstvenom stanju.

U Dentalharmony centru estetske tretmane protiv bora obavlja dr Jovana Maletić. Za zakazivanje konsultacija i termina za tretman pozovite našu ordinaciju na 065 799 366 ili 057 230 204.