Fiksni aparatić u ortodonciji

Efikasan i dostupan u raznim varijantama  – fiksni aparatić ostaje zlatni standard!

Zakažite pregled

FIKSNI APARATIĆ U ORTODONCIJI

Fiksna ortodoncija je usmjerena na pacijente sa trajnom denticijom. Fiksni aparatić (“bravice” kako ga pacijenti često nazivaju) je još uvijek najčešće korišten u ortodontskoj terapiji, a  istovremeno je i najpopularniji među pacijentima.

ŠTA JE FIKSNI APARATIĆ?

To je aparat koji se pričvršćuje (lijepi) za zube i  omogućava njihovo postepeno pomjeranje. Repozicioniranje zuba u vilici se vrši uz pomoć mehaničkih sila.  Tradicionalni (klasični) fiksni aparat se sastoji od ortodontskih lukova, bravica i gumica. Klasični fiksni aparatiću se danas sve rjeđe koriste, jer su ih potisnuli mnogo savremeniji i efikasniji samoligirajući fiksni aparati.

U zavisnosti od vrste bravica koje se lijepe na zube, aparate dijelimo na: aparate sa metalnim bravicama i aparate sa estetskim bravicama.

METALNE BRAVICE

Damon_Dentalharmony_PaleAparati sa metalnim bravicama su već decenijama najzastupljeniji.  Metalne bravice se izrađuju od nerđajućeg čelika visokog kvaliteta.  Mnogo je razloga zašto one ostaju tako dugo popularne:  jer su vremenski dovoljno dugo testirane i  nude pouzdanu, efikasnu i ekonomičnu terapiju. Za razliku od nekadašnjih klasičnih metalnih bravica, današnje su znatno udobnije za nošenje. Savremena terapija samoligirajućim bravicama je izuzetno ugodna varijanta za pacijenta. Samoligirajuće bravice su manje od tradicionalnih, ne iritiraju sluznicu i jednostavnije su za čišćenje i održavanje. Uz samoligirajuće bravice, ispravljanje zubnog niza je jednostavno i omogućava poboljšanje za kratko vrijeme uz značajan komfor i rezultate koji traju doživotno. Zbog svojih izuzetnih mehaničkih karakteristika, izdvajaju se dvije vrste samoligirajućih bravica: Damon® i Empower®, koje omogućavaju kvalitetnu terapiju uz manji broj posjeta ortodontu, što skraćuje ukupno vrijeme terapije.

ESTETSKE BRAVICE

Prozirne, estetske bravice omogućavaju manje primjetnu terapiju. Sami aparati imaju iste komponente kao i aparati sa metalnim bravicama, s tim što su bravice izrađene od prozirne plastike ili keramike koja se stapa sa prirodnom bojom zuba. Trenutno su dostupne različite izvedbe keramičkih bravica, a tehnologija se neprestano poboljšava. Njihova estetska privlačnost je neosporna, ali ipak imaju nekoliko nedostataka. Keramičke estetske bravice su skuplje, a mogu biti manje izdržljive od metalnih. Ipak, za neke pacijente korist od toga da imaju neprimjetan ortodontski aparat nadmašuje troškove.

Lideri na svjetskom tržištu estetskih bravica su dvije američke firme: firma Damon, koja nudi Damon®Clear™ bravice i  firma American orthodontics, koja nudi  Empower®Clear estetske bravice. Damon®Clear bravice i Empower®Clear bravice su najčešći izbor odraslih pacijenata koji žele da njihove bravice budu manje uočljive.

KONTAKTIRAJTE NAS

  • + 387 65 799 366
    + 387 57 230 204

  • info@dentalharmony.ba

  • Ul. Branka Radičevića 8
    71 420 Pale
    Bosna i Hercegovina

RADNO VRIJEME

ponedjeljak – petak

10.00 – 18.00

USLUGE

Zakažite pregled

Redovne posjete stomatologu su najbolji način prevencije oboljenja usne duplje.
Preporučuje se da minimalno jednom u šest mjeseci posjetite svog stomatologa

ZAKAŽITE PREGLED

Šta kažu naši pacijenti

Nakon dugog lutanja od jednog do drugog stomatologa, pri čemu nikad nisam bila u potpunosti zadovoljna uslugom, konačno sam dospjela u ordinaciju dr. Kusmuka. Svi doktori su izuzetno stručni i detaljno se posvete pacijentu, jednostavno ulivaju povjerenje od prvog momenta. Atmosfera u ordinaciji je jako ugodna i opuštena, svi su puni pozitivne energije. Toplo vam preporučujem da ih posjetite.
Marina, programer
Sve pohvale dr Kusmuku i njegovom timu koji čine čuda. Rješavaju nerješivo! Ja sam bio otpisan slučaj, ali mi je d. Kusmuk uz pomoć Damon bravica, za kratko vrijeme ispravio zube! Po meni je to najbolja ordinacija u našoj regiji.
Goran, inžinjer
Po preporuci koleginice sam posjetila ordinaciju Dentalharmony. Izuzetno sam zahvalna dr Kusmuku i dr Mirkoviću jer su učinili da sada imam prelijepe zube. Ljudi mi se često obraćaju, pozitivno komentarišući moj novi osmijeh. Koristim i ovu priliku da ih sve uputim na adresu ordinacije Dentalharmony.
Ana, stomatolog