Fiksni aparat u ortodonciji

Fiksna ortodoncija je usmjerena na pacijente sa trajnom denticijom. Fiksni aparat (ortodontske žice, bravice i gumice) i mehaničke sile omogućavaju repozicioniranje zuba u vilici.

Zakažite pregled

FIKSNI APARAT U ORTODONCIJI

Fiksna ortodoncija je usmjerena na pacijente sa trajnom denticijom. Fiksni aparat (“bravice” kako ga pacijenti često nazivaju) je još uvijek najčešće korištena vrsta ortodontske terapije, a  istovremeno je i najpopularnija među pacijentima.

ŠTA JE FIKSNI APARAT?

To je aparat koji se pričvršćuje (lijepi) za zube i koji omogućava njihovo pomjeranje. Pacijent ga ne može samostalno ukloniti. Uz pomoć mehaničkih sila vrši se repozicioniranje zuba u vilici.  Tradicionalni fiksni aparat se sastoji od ortodontskih lukova, bravica i gumica. U zavisnosti od vrste bravica koje se koriste, aparate dijelimo na: aparate sa metalnim bravicama i aparate sa estetskim bravicama.

METALNE BRAVICE

Aparati sa metalnim bravicama su već decenijama najzastupljeniji.  Metalne bravice se izrađuju od nerđajućeg čelika visokog kvaliteta.  Mnogo je razloga zašto one ostaju tako dugo popularne:  jer su vremenski dovoljno dugo testirane i  nude pouzdanu, efikasnu i ekonomičnu terapiju. Za razliku od nekadašnjih tradicionalnih metalnih bravica, današnje su znatno udobnije za nošenje. Savremena terapija samoligirajućim bravicama je izuzetno ugodna varijanta za pacijenta. Samoligirajuće bravice su manje od tradicionalnih, ne iritiraju sluznicu i jednostavnije su za čišćenje i održavanje. Uz samoligirajuće bravice, koje nudi inovativna tehnologija Damon®sistema, ispravljanje zubnog niza je jednostavno i omogućava poboljšanje za kratko vrijeme uz značajan komfor i rezultate koji traju doživotno. Zbog svojih izuzetnih mehaničkih karakteristika, Damon®sistem omogućava kvalitetnu terapiju uz manji broj posjeta ortodontu i skraćuje ukupnu dužinu trajanja terapije.

ESTETSKE BRAVICE

Prozirne, estetske bravice su novija varijanta tradicionalnih bravica, koje omogućavaju manje primjetnu terapiju. Sami aparati imaju iste komponente kao i aparati sa metalnim bravicama – osim što su bravice na prednjoj strani zuba izrađene od prozirne plastike ili keramike, koja se stapa sa prirodnom bojom zuba. Trenutno je na tržištu dostupno nekoliko vrsta keramičkih bravica, a tehnologija se neprestano poboljšava. Njihova estetska privlačnost je neosporna, ali ipak imaju nekoliko nedostataka. Keramičke estetske bravice su skuplje, a mogu biti manje izdržljive od metalnih. Ipak, za mnoge pacijente korist od toga da imaju neprimjetan ortodontski aparat nadmašuje troškove.

Lider na svjetskom tržištu estetskih keramičkih bravica su Damon®Clear™ bravice.  Damon Clear bravice su najčešći izbor terapije kod odraslih pacijenata.

damon sistem ispravljanje zuba

KONTAKTIRAJTE NAS

  • + 387 65 799 366
    + 387 57 230 204

  • info@dentalharmony.ba

  • Ul. Branka Radičevića 8
    71 420 Pale
    Bosna i Hercegovina

RADNO VRIJEME

ponedjeljak – petak

10.00 – 18.00

USLUGE

Zakažite pregled

Redovne posjete stomatologu su najbolji način prevencije oboljenja usne duplje.

Preporučuje se da minimalno jednom u šest mjeseci posjetite svog stomatologa.

ZAKAŽITE PREGLED
Naši pacijenti

Šta kažu naši pacijenti

Po preporuci koleginice sam posjetila ordinaciju Dentalharmony. Izuzetno sam zahvalna dr Kusmuku i dr Mirkoviću, jer su učinili da sada imam prelijepe zube. Ljudi mi se često obraćaju, pozitivno komentarišući moj novi osmijeh. Koristim i ovu priliku da ih sve uputim na adresu ordinacije Dentalharmony.
Ana, stomatolog
Sve pohvale dr Kusmuku i njegovom timu koji čine čuda. Rješavaju nerješivo! Ja sam bio otpisan slučaj, ali mi je dr Kusmuk uz pomoć Damon bravica, za kratko vrijeme ispravio zube! Po meni je to najbolja ordinacija u našoj regiji.
Goran, inžinjer
Nakon dugog lutanja od jednog do drugog stomatologa, pri čemu nikad nisam bila u potpunosti zadovoljna uslugom, konačno sam dospjela u ordinaciju dr Kusmuka. Svi doktori su izuzetno stručni i detaljno se posvete pacijentu, jednostavno ulivaju povjerenje od prvog momenta. Atmosfera u ordinaciji je jako ugodna i opuštena, svi su puni pozitivne energije. Toplo vam preporučujem da ih posjetite.
Marina, programer