Ortodoncija

Nikad nije kasno za privlačan osmijeh!

 

Zakažite pregled

TOK ORTODONTSKE TERAPIJE:

znacaj ortodontske terapijeOrtodontska terapija započinje specijalističkim pregledom. Preglede, savjetovanja i terapije u Dentalharmony centru obavljaju specijalisti ortopedije vilica.

Termin za pregled možete zakazati online ili putem telefona. Djeca i adolescenti treba da dođu u pratnji roditelja/staratelja. Ukoliko posjedujete rentgenske snimke (ne starije od 6 mjeseci), poželjno je da ih ponesete sa sobom. Nakon pregleda ćete znati da li je Vama ili Vašem djetetu potrebna ortodontska terapija. Ukoliko jeste, uslijediće detaljne dijagnostičke pretrage, kako bismo mogli isplanirati najbolju moguću terapiju.

dijagnostika_DentalharmonyPrije početka svake ortodontske terapije obavljaju se obimne analize:

1. Fotografisanje
2. Radiografsko snimanje
3. Skeniranje ili uzimanje otisaka i registracija zagriza
4. Izrada i analiza gipsanih modela vilica

Svaka terapija je propraćena foto dokumentacijom, koja je potrebna radi detaljnog pregleda početnog stanja, a kasnije i radi uvida u napredak koji je postignut u terapiji. Tek nakon detaljnih analiza može se postaviti ispravna dijagnoza i predložiti optimalna terapija.

ortodoncija bez vađenja_Dentalharmony
Aktivna ortodontska terapija traje u prosjeku 18-24 mjeseca, u zavisnosti od vrste ortodontske nepravilnosti koja se liječi.

U Dentalharmony centru ortodontske terapije obavljamo pomoću najsavremenijih ortodontskih sistema. Naše usluge prevazilaze klasične bravice i uključuju mnogo efikasnije sisteme poput samoligirajućih fiksnih aparata i visoko-estetskih providnih folija za ispravljanje zuba.

folije za bruksiste - DentalharmonyRetencija je stabilizacija zuba nakon završetka terapije. Kada je aktivni dio terapije završen, neophodno je strogo provoditi pasivnu stabilizaciju zuba u novopostignutim pozicijama.

Neposredno nakon završetka terapije, pozicija zuba je još uvijek relativno labilna, što znači da oni imaju tendenciju da se vrate u svoj stari, nepovoljan položaj. Uz pomoć ritejnera, koji se nosi tokom dužeg vremenskog perioda (obično noću), osiguravamo da vaš novi, lijepi osmijeh bude trajno takav.

ORTODONCIJA ZA DJECU, ADOLESCENTE I ODRASLE

Ortodoncija je specijalistička grana stomatologije koja se bavi dijagnostikovanjem, prevencijom i korekcijom nepravilnog položaja zuba i nepravilnog odnosa vilica. Pacijenti je jednostavno nazivaju: ispravljanje zuba. Ortodontsko liječenje može trajati od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, a u terapiji se koriste fiksni ortodontski aparati, mobilni ortodontski aparati ili folije za postepeno pomjeranje zuba i vilica u pravilne položaje. Ortodontski se uspješno mogu liječiti pacijenti svih uzrasta: djeca, adolescenti i odrasli.

KADA NAM JE POTREBNA ORTODONCIJA?

Nepravilno poredani zubi nisu samo kozmetički ili estetski problem. Zubne tjeskobe se teže čiste i održavaju, što doprinosi stvaranju karijesa i može dovesti do nastanka bolesti desni i ispadanja zuba. Kada se ne liječe, mnogi mali ortodontski problemi mogu vremenom postati mnogo veći, doprinoseći pretjeranom trošenju površine zuba, neefikasnom žvakanju i prejakom pritisku na zglobove i vilice. Sve ovo može da dovede do hroničnih glavobolja ili bolova na licu i vratu.

DA LI JE KASNO ZA FIKSNI ORTODONTSKI APARAT?

Iako je djetinjstvo idealno vrijeme za ispravljanje zuba i vilica, veliki broj pacijenata se odlučuje za ortodontsku terapiju tek u odrasloj dobi. Dakle, ortodoncija za odrasle pacijente nije rijetkost u današnje vrijeme. Danas postoji daleko veći izbor ortodontskih terapija nego što je to nekada ranije bilo, počevši od samoligirajućih fiksnih ortodontskih aparata sa metalnim bravicama, estetskih aparata sa keramičkim bravicama, aparata sa lingvalnim bravicama, pa do savremenih providnih folija za ispravljanje zuba.

Za ortodontsku terapiju nikad nije kasno, jer lijep osmijeh nije samo stvar ljepote nego i sveukupnog zdravlja:

 • Pravilno poredani zubi se jednostavnije čiste, što utiče na bolje oralno zdravlje
 • Pravilno poredani zubi žvaću efikasnije, što pomaže lakšem varenju hrane
 • Pravilno poredani zubi čine pravilan zagriz, što smanjuje stres, glavobolje i naprezanje kostiju i tkiva glave

KONTAKTIRAJTE NAS

 • + 387 65 799 366
  + 387 57 230 204

 • info@dentalharmony.ba

 • Ul. Branka Radičevića 8
  71 420 Pale
  Bosna i Hercegovina

RADNO VRIJEME

ponedjeljak – petak
10.00 – 18.00

USLUGE

Zakažite pregled

Redovne posjete stomatologu su najbolji način prevencije oboljenja usne duplje.
Preporučuje se da minimalno jednom u šest mjeseci posjetite svog stomatologa

ZAKAŽITE PREGLED

Šta kažu naši pacijenti

Po preporuci koleginice sam posjetila ordinaciju Dentalharmony. Izuzetno sam zahvalna dr Kusmuku i dr Mirkoviću jer su učinili da sada imam prelijepe zube. Ljudi mi se često obraćaju, pozitivno komentarišući moj novi osmijeh. Koristim i ovu priliku da ih sve uputim na adresu ordinacije Dentalharmony.
Ana, stomatolog
Sve pohvale dr Kusmuku i njegovom timu koji čine čuda. Rješavaju nerješivo! Ja sam bio otpisan slučaj, ali mi je d. Kusmuk uz pomoć Damon bravica, za kratko vrijeme ispravio zube! Po meni je to najbolja ordinacija u našoj regiji.
Goran, inžinjer
Nakon dugog lutanja od jednog do drugog stomatologa, pri čemu nikad nisam bila u potpunosti zadovoljna uslugom, konačno sam dospjela u ordinaciju dr. Kusmuka. Svi doktori su izuzetno stručni i detaljno se posvete pacijentu, jednostavno ulivaju povjerenje od prvog momenta. Atmosfera u ordinaciji je jako ugodna i opuštena, svi su puni pozitivne energije. Toplo vam preporučujem da ih posjetite.
Marina, programer