Da li su mom djetetu sada potrebne bravice? Kada mu je potreban fiksni aparat? Koliko dugo traje terapija? Koliko košta?” Ovo su najčešća pitanja roditelja sa kojima se svaki ortodont susreće u svojoj praksi.

Ispravljanje zuba – samo zbog ljepote? Savršen izgled zuba je za ortodonta propratni efekat:  ortodont procjenjuje sa medicinskog stanovišta da li će deformitet zuba uticati na zdravlje. Ali: ono što dobro funkcioniše i što je zdravo, dobro i izgleda!

Slobodna procjena roditelja o tome da li je djetetu potrebna ortodontska terapija je ponekad pogrešna.

Zbog prevelike brige roditelja za zdravlje djeteta, dešava se da su neki roditelji nepovjerljivi prema ortodontu, koji je procijenio da njihovom djetetu još uvijek nije potrebna ortodontska terapija. Takođe postoje i obrnuti slučajevi, gdje roditelji zanemaruju savjet doktora, da je njihovom djetetu već sada potrebna ortodontska terapija.

ortodont-Dentalharmony

Ortodont je stomatolog sa završenim specijalističkim obrazovanjem iz oblasti ortopedije vilica. To znači da je ortodont specijalizovan za prevenciju i liječenje nepravilnog položaja zuba i nepravilnog odnosa vilica. Zato poslušajte savjet ovog stručnog lica.

Zašto je mom djetetu potreban ortodontski aparat?

Ako su pojedini zubi u vilici nepravilno poredani ili ako zagriz nije pravilan jer su gornja i donja vilica u nepravilnom odnosu, to ubrzo može imati posljedice kao što su govorne smetnje poput šuškanja ili stomačne i crijevne tegobe zbog lošeg žvakanja. Ako su zubi ukršteni, može se pojavitii karijes. I na kraju, mišići vrata i vilice, grlo i respiratorni trakt su opterećeni ako usta tokom noći nisu pravilno zatvorena.

Koji su najčešći razlozi za liječenje?

  • Uvučena donja vilica: Gornji prednji zubi se nalaze daleko ispred prednjih donjih zuba.
  • Izbačena donja vilica: Donji sjekutići grizu ispred zuba gornje vilice.
  • Uskost vilice: Zubi nisu poredani u pravilnom luku, nego su zbijeni.
  • Frontalno otvoren zagriz: Zadnji zubi se dodiruju, ali prednji zubi ne.

Navedene nepravilnosti ponekad nastaju usljed genetskih predispozicija, ali loše navike poput sisanje palca, grickanja noktiju i dugotrajne upotrebe cucli i bočica za hranjenje su vrlo često uzok ovih deformacija. Kosti gornje vilice kod djeteta u razvoju, koje su još uvijek mekane,  se guraju prema naprijed ovim lošim navikama. To će kasnije uzrokovati da prednji zubi strše. Problem nastaje i kada mliječni zubi ispadaju prerano, usljed karijesa. Tada se susjedni zubi naginju u prazne prostore i stalni zubi izrastaju u nepravilnom položaju.

Ortodontski problemi koji se mogu liječiti kod djeteta u razvoju mogu ublažiti drastičnije i invazivne procedure koje bi eventualno bile potrebne u kasnijem uzrastu. Takođe, troškovi liječenja su manji kada se terapija započne pravovremeno i time izbjegnu kompleksne i dugotrajne terapije u odrasloj dobi.

Kada / u kom uzrastu moje dijete treba da posjeti ortodonta?

Ortodontska terapija može imati smisla već u uzrastu od 5-6 godina. Ipak, u najvećem broju slučajeva će ona biti potrebna tek u kasnijem uzrastu kada djetetu niknu stalni zubi. Savjet je da dijete već u ranom uzrastu posjeti ortodonta, kako bi on pravovremeno mogao utvrditi kada je optimalan trenutak za početak terapije.

Kako se terapija odvija?

Prvo roditelji iznose svoja zapažanja, a potom mi obavljamo detaljan pregled i utvrđujemo da li je djetetu u toj fazi potrebna ortodontska terapija. Ukoliko jeste, savjetujemo koja vrsta terapija je potrebna, vršimo procjenu troškova i dajemo opštu procjenu u pogledu očekivanih rezultata terapije. Kompletan plan terapije i sve pripremne radnje se obavljaju u narednoj posjeti.

Nakon što se dogovori plan, terapija može da počne.