CAD/CAM stomatologija

Zubi za 24-48 sati. Digitalno je brže, preciznije i ugodnije.

Zakažite pregled

CAD/CAM stomatologija je izbor vrhunskih profesionalaca, jer budućnost je digitalna!

Mi smo izabrali Zirkonzahn CAD/CAM sistem, jer želimo samo najbolje za naše pacijente: premium kvalitet, vrhunsku preciznost i savršenu estetiku!

Šta je CAD/CAM stomatologija? 

Izrada najkvalitetnijih zubnih protetskih nadoknada pomoću potpuno kompjuterizovane tehnologije. Pomoću nje se digitalno dizajniraju i proizvode:

Mostovi za restauraciju više zuba u nizu

CAD-CAM stomatologija_Dentalharmony

U pitanju su međusobno povezane vještačke krunice, koje se sa obje strane oslanjaju na postojeće zube u viličnoj kosti. Oni imitiraju prave zube i imaju iste funkcije kao i naši prirodni zubi. Izrađuju se od čvrstih materijala i postavljaju se preko postojećih, prirodnih zuba. Da bi se mostovi postavili, prethodno je potrebna priprema prirodnih zuba, koja podrazumijeva njihovo brušenje.

Krunice prilagođene Vašem osmijehu 

CAD-CAM stomatologija_ keramičke-krunice-za-zube-dentalharmony

Najviši stepen prirodne estetike može se postići samo precizno izrađenom krunicom od pune keramike. Boja, propuštanje i refleksija svjetlosti se potpuno stapaju sa uzorkom prirodnih zuba. To omogućava da se dobiju prirodna boja i izgled zuba. Keramičke krunice su dugotrajne i otporne na abraziju, čak i pri punom opterećenju zuba.  Zagarantovana je apsolutna tolerancija tkiva na ovaj antialergeni materijal, odnosno njegova biokompatibilnost. To je posebno vidljivo na desnima, koje ostaju zdrave i ružičaste. S obzirom na to da je keramička površina glatka, na njoj se teže nakuplja kamenac. Podrazumijeva se da u Dentalharmony centru koristimo samo najbolje materijale, kao što je Zirkonzahn Prettau® Zirconia za izradu zubnih krunica.

 

Keramički viniri za poboljšanje estetike

viniri_Dentalharmony

Keramički zubni viniri ili fasete su ljuskice koje se izrađuju po mjeri i uklapaju se preko prednje površine vaših zuba. Prikrivaju pukotine, strugotine, mrlje i druge estetske nedostatke. Postavljanje keramičkih vinira je najmanje invazivan protetski tretman i jedan je od najčešće korištenih u estetskoj stomatologiji. U Dentalharmony centru koristimo najkvalitetniji Prettau® Zirconia i sa digitalnom preciznošću izrađujemo vinire prema vašim specifičnim potrebama, koji savršeno pristaju vašem osmijehu.

Savremena zamjena za plombe

Onlay_Dentalharmony

Ove protetske nadoknade služe kao savremena alternativa tradicionalnim kompozitnim plombama. Koriste se za rekonstrukciju teško oštećenih zuba i omogućavaju veoma čvrstu i preciznu restauraciju anatomskog oblika zuba. Svi dijelovi oštećenog zuba se restauriraju sa digitalnom preciznošću, a zubu se vraća prirodan oblik, boja i funkcija. Iako podsećaju na kompozitne plombe, postupak njihove izrade i postavljanja je potpuno drugačiji.

Kako funkcioniše CAD/CAM sistem?

U prvoj fazi se prikupljaju podaci: oralno stanje se skenira i digitalizuje. Ovo se radi ili intraoralnim skenerom ili pomoću tehničkog skenera modela. Mi smo izabrali intraoralni skener, koji pruža maksimalnu udobnost našim pacijentima, jer nema klasičnog uzimanja fizičkih otisaka. 

U drugoj fazi obrade podataka (CAD), potrebni su optimizovani računar i specijalizovani softver koji služe za prikaz i dalju digitalnu obradu. Uz pomoć softvera vrši se planiranje terapije na osnovu digitalnih podataka i dizajniraju se implanti, protetske nadoknade ili viniri. Ako dizajn estetski i funkcionalno odgovara, podaci se mogu eksportovati i unijeti u treću fazu, a to je proizvodnja (CAM). Ako protetske nadoknade ne odgovaraju, potrebne izmjene se mogu izvršiti u softveru uz samo nekoliko klikova mišem.

Visoko-estetski i prirodan efekat: Koristi se puna keramika, koja svojom blagom translucencijom i efektom prirodne boje, osigurava da nova protetska nadoknada izgleda kao pravi prirodan zub. Pored toga, ne mogu se pojaviti tamne ivice oko krunice, koje se inače vremenom pojavljuju kod metalo-keramičkih krunica.

Bez uzimanja fizičkih otiska: Otisci se uzimaju beskontaktno, pomoću intraoralnog skenera. To je kratkotrajno i prijatno iskustvo za pacijenta.

Skraćeno vrijeme terapije: Vrijeme skeniranja 2-3 minute, a vrijeme izrade protetskog rada 24-48 sati. U zavisnosti od vrste rada, ponekad se cijela terapija može završiti u samo jednom terminu, uključujući postavljanje protetskih nadoknada.

Biološka kompatibilnost: Puna keramika ne sadrži metal. Biokompatibilna je i veoma pogodna za ljude sa alergijama. U Dentalharmony centru koristimo najkvalitetniju punu keramiku Zirkonzahn Prettau® Zirconia.

Kvalitet i dugoročna stabilnost: Keramika je visokokvalitetan materijal, koji je izdržljiv i otporan na habanje. Osim toga, omogućava visok stepen prezicnosti i savršeno “granično pristajanje” protetskih nadoknada, što dodatno smanjuje rizik od ponovnog nastanka karijesa i gingivitisa.

Digitalno je moćnije, preciznije, brže i ugodnije!

Zakažite pregled

Na osnovu našeg dugogodišnjeg iskustva, uz pomoć najsavremenije dijagnostike i najnovije CAD/CAM tehnologije, nudimo vam optimalna protetska rješenja za vaše stomatološke probleme.

ZAKAŽITE PREGLED