Nevidljiva ortodoncija

Niste oduševljeni idejom da nosite fiksni aparat da biste ispravili zube.  Jednostavno vam smeta ,,željezni osmijeh”? S druge strane, ipak biste željeli da imate popularni ,,holivudski osmijeh”? Ne brinite – napretkom ortodoncije, razvile su se nove metode ispravljanja zuba uz pomoć gotovo nevidljivih providnih folija. Pravilno poredani zubi se mogu imati i bez nošenja fiksnih aparatića, zahvaljujući nevidljivoj ortodonciji! Nevidljiva ortodoncija predstavlja inovativni pristup tradicionalnoj ortodonciji. Ispravljanje zuba se vrši bez bravica i žičanih lukova.

Invisalign folije – niste čuli za njih?

Invisalign folije su razvijene 1997. godine u Americi, a do danas je više od 5 miliona ljudi ispravilo zube uz pomoć terapije Invisalign providnim (transparentnim) folijama. Broj pacijenta koji se odlučuju na terapiju uz pomoć Invisalign folija se neprestano i ubrzano povećava.  Terapija se izvodi pomoću niza providnih folija, koje se laserski izrađuju u Invisalign tehnici. Nakon pažljive procjene slučaja, za svakog pacijenta individualno se izrađuje serija transparentnih folija. Folije se mijenjaju svake do svake druge sedmice.

Invisalign folije – vodeće na svjetskom tržištu

1. Gotovo su nevidljive, jer su providne
2. Veći komfor prilikom nošenja zahvaljujući folijamaod SmartTrack materijala
3. Može se skinuti, pa olakšava uobičajenu oralnu higijenu
4. Tokom jela se skida i može se jesti sva hrana, za razliku od fiksnog aparatića gdje postoje ograničenja
5. Jedini sistem koji precizno definiše datum završetka!

Kako funkcioniše Invisalign?

Samo ortodont koji je sertifikovan za Invisalign sistem može odrediti da li je Vaš slučaj pogodan za Invisalign terapiju i predstaviti vam realne mogućnosti ovog sistema. Ako ste pogodan pacijent,  ortodont uzima precizne otiske vaših zuba i šalje ih u Invisalign tehniku. Tamo se pretvaraju u 3D digitalne modele zuba, kako bi se simulirao plan ortodontske terapije. Pomjeranja zuba su planirana i utvrđena od početka do kraja terapije. U Invisalign tehnici se laserski izrađuje serija gotovo nevidljivih, transparentnih folija.

Na početku terapije dobijate čitavu seriju folija. Svaka folija će postepeno mijenjati položaj vaših zuba. Svake druge sedmice počinjete da koristite sljedeći set folija. Invisalign folije je potrebno nositi 20 do 22 sata dnevno. Za razliku od fiksnih aparata, Invisalign folije se mogu skidati, pa ih možete ukloniti dok jedete, pijete ili čistite zube. Vrijeme trajanja terapije zavisi od toga koliko je kompleksan vaš slučaj. Može trajati od 6 mjeseci do 2 godine, a prosjek je 12-14 mjeseci. Rezultat su pravilno poredani zubi, bez klasičnih fiksnih aparata.