Ortodoncija je grana stomatologije koja obuhvata dijagnostiku, prevenciju i liječenje nepravilnog položaja zuba i odnosa vilica. Najefikasniji način ispravljanja ortodonskih nepravilnosti je nošenje mobilnih aparatića i fiksnih aparata za zube.

Aparatic za zube - Kada poceti

Kada početi sa ortodoncijom?

Pitanje koje se postavlja jeste kada treba početi sa ortodoncijom kod djece? Mi savjetujemo da prva kontrola bude već u 5. godini života. Na prvoj kontroli ortodont može utvrditi u kom smjeru se razvija zagriz i da li će Vašem djetetu trebati aparatić.

Mobilni ili fiksni aparatić?

Često nam roditelji postavljaju pitanje: “Da li je mom djetetu potreban mobilni aparatić ili fiksni aparat“? Kod djece koja još uvijek imaju mliječne zube, određene nepravilnosti se mogu ispraviti pomoću mobilnog aparatića, dok se kod malo starije djece koja već imaju sve stalne zube, zubi mogu ispravljati fiksnim aparatom.

Fiksni ili mobilni aparatić za zube?

Ortodontska terapija

Ortodontska terapija obično započinje nošenjem mobilnog aparatića, a kasnije se (ukoliko postoji potreba) nastavlja terapija fiksnim aparatom. Izuzetno je važno da se ortodontske nepravilnosti uoče u što ranijem uzrastu, kako bi se sa terapijom počelo na vrijeme. Na taj način je i sama terapija efikasnija i kraće traje.

Klasični fiksni aparat se sastoji od luka, bravica i gumica. Gumice mogu biti u različitim bojama tako da ih djeca lako prihvataju. Klasične fiksne aparate danas sve više potiskuju unaprijeđeni samoligirajući fiksni aparati.  Samoligirajući fiksni aparati umjesto gumica, imaju ugrađen mehanizam za zatvaranje. Pacijentima nude niz prednosti u odnosu na klasične fiksne aparate. Više o karakteristikama i prednostima samoligirajućih fiksnih aparata možete pročitati na ovom linku.

Za razliku od fiksnih aparata, mobilni aparatići za zube se mogu skidati i na taj način se lakše održava dobra oralna higijena. Više informacija o izuzetno efikasnoj terapiji Myobrace mobilnim aparatićima možete pročitati ovde.

Lijep osmjeh i zdravi zubi su najljepši ukras svakog čovjeka, zato se potrudite da vaše dijete na vrijeme shvati značaj brige o zubima i termin kod ortodonta zakažite na vrijeme!