Ne postoji jedno jedinstveno rješenje za ortodontsku terapiju. Ortodontske potrebe svakog pacijenta su različite, pa je zato svakom pacijentu potreban individualan, personalizovan pristup. Pacijenti koji se liječe u našem Dentalharmony centru ne brinu o tome da li će dobiti adekvatan aparatić i adekvatnu terapiju,  jer mi pronalazimo najbolja i maksimalno udobna rješenja za svakog pojedinačno.

Zajedno radimo na postizanju vizuelnih i funkcionalnih ciljeva kojima težite, dok istovremeno poboljšavamo vaše cjelokupno oralno zdravlje. Vjerujemo da je ortodontska terapija po vašoj mjeri jedan od najefikasnijih načina za to.

Samoligirajući fiksni aparatići nude brojne prednosti

Prošlo je vrijeme kada su pacijenti morali da trpe neudobne i upadljive metalne aparatiće za ispravljanje zuba da bi postigli željeni osmijeh. Ortodontska tehnologija je značajno unaprijeđena, a aparati sa samoligirajućim bravicama su najbolji primjer za to. Samoligirajući fiksni aparatići omogućavaju efikasnu terapiju uz brojne prednosti za pacijente iz nekoliko razloga:

Vrijeme

Vrijeme je od suštinske važnosti i većina pacijenata želi da zna koliko dugo moraju da nose aparatić da bi postigli željene rezultate. Svi naši pacijenti se slažu da što je kraće vrijeme nošenja, to je bolje. Iako ne možemo forsirati brzinu terapije zbog biologije kosti, možemo pronaći načine koji će najbrže dovesti do konačnog i zadovoljavajućeg ishoda.

Samoligirajući fiksni aparatići omogućavaju brže rezultate od klasičnih aparatića. Brzi rezultati se odnose na ispravljanje i poravnavanje zuba  i uspostavljanje pravilnog odnosa gornje i donje vilice.  Terapija samoligirajućim aparatima kod komplikovanijih slučajeva može se skratiti i do godinu dana u odnosu na terapiju klasičnim fiksnim aparatima. Kako?

Razlog skraćenog vremena terapije je taj što tehnologija samoligiranja nudi veći obim pokreta za istovremeno pomjeranje više zuba.  Ova fleksibilnost pomaže bržem pomjeranju zuba u željenom pravcu uz upotrebu blagih sila. Terapija klasičnim aparatima sa ligaturnim gumicama i intermaksilarnim gumicama stvara veći pritisak na zube, a to sprečava njihovo brže pomjeranje.

Manje kontrolnih pregleda

Ubrzani stil života je neizbježan u današnjem okruženju, a česte ortodontske kontrole dodatno opterećuju naše pacijente. Korištenje tehnologije samoligiranja je pogodnost za prezauzete pacijente, jer se termini mogu zakazivati u razmaku od deset nedelja, što omogućava dovoljno vremena za planiranje posjete ordinaciji. Pacijenti cijene slobodu koju im pruža ova terapija u poređenju sa klasičnom metodom ispravljanja zuba.

Naši pacijenti koji nose samoligirajuće aparatiće imaju i do 50 posto manje zakazanih kontrolnih pregleda od onih koji se odluče za klasične aparatiće. Pored toga što tehnologija samoligiranja skraćuje vrijeme terapije, skraćuje se i vrijeme koje provodite u ordinaciji na zakazanom pregledu. Zašto?

Klasični fiksni aparatići zahtijevaju česte i vremenski duže kontrole radi zamjene lukova i postavljanja gumica. Za razliku od klasičnih, samoligirajuće bravice imaju inovativnu tehnologiju zatvaranja, koja omogućava lako podešavanje i brzu zamjenu ortodontskog luka.

Udobnost

Udobnost je uvijek problem za nove pacijente koji tek počinju ortodontsku terapiju. Izbor najudobnije terapije, koja najbrže donosi željene rezultate prioritet je za svakog  pacijenata. Tehnologija samoligiranja nudi veću udobnost u poređenju sa klasičnim fiksnim aparatićima za ispravljanje zuba. Razlog?

Ligaturne gumice koje se koriste kod klasičnih aparatića stvaraju jači pritisak i trenje na zubima da bi ih pokrenuli. Tehnologija samoligiranja pruža pacijentima veću udobnost, jer nema toliko pritiska ili trenja i ne postoji sistem vezivanja luka gumicama.

Jednostavno čišćenje

Tokom ortodontske terapije, posljednja stvar koju pacijent želi je da mu treba više zubne njege kako bi zubi izgledali zdravo. Elastične gumice koje se koriste kod klasičnih bravica su dobra podloga za bakterije, pa je vjerovatnije da će se zubni kamenac nakupljati kada ih nosite. Neki pacijenti su čak primjetili da ni redovno čišćenje nije dovoljno da bi se spriječilo ovo nagomilavanje kamenca.

Samoligirajući fiksni aparatići zahtijevaju jednostavniju oralnu higijenu od klasičnih aparatića, jer nema ligatura sa elastičnim gumicama.

Da li odrasli mogu da nose samoligirajuće bravice?

Iako se smatra da se ortodontska terapija najčešće obavlja u tinejdžerskim godinama, u ordinaciji Dentalharmony u terapiji imamo sve više odraslih ortodontskih pacijenata od 40, 50 i više godina. Pacijenti svih starosnih grupa mogu da koriste samoligirajuću tehnologiju da bi popravili izgled zuba i lica i, što je najvažnije, da bi sačuvali svoje prirodne zube od nepotrebnog brušenja radi postavljanja protetskih nadoknada.

Da li je ovo pravi izbor za mene?

Pored toga što je jedna od najefikasnijih dostupnih metoda, samoligirajuća terapija spada i u najatraktivnije. U poređenju sa klasičnim ortodontskim aparatićima, ovi aparatići su lagani i dostupni su sa metalnim i visokoestetskim providnim bravicama.

Samoligirajući fiksni aparatići za zube će biti pravi izbor za vas ako želite udobne, vizuelno atraktivne aparatiće, koji omogućavaju brze i efikasne rezultate. Kao što smo objasnili, oni smanjuju vrijeme koje provodite na kontrolnim pregledima, broj zakazanih kontrola i vrijeme koje provodite u održavanju oralne higijene.

Najbolji način da odlučite da li su ovi aparatići odgovarajući izbor za vas je da zakažete pregled i savjetovanje u našoj ordinaciji. Tokom pregleda razgovaramo o ciljevima terapije i očekivanim rezultatima i pomažemo vam da odlučite koji je najefikasniji način da ih postignete.

Šta još moram da znam o samoligirajućoj terapiji?

Ako vaš izbor budu samoligirajući fiksni aparatići, ortodont će vam na početku terapije dati posebna uputstva za njegu i održavanje zdravih zuba i desni. Komplet za oralnu higijenu uključuje specijalnu ortodontsku četkicu za zube, zubnu pastu, interdentalne četkice, sredstvo za ispiranje usta i po potrebi druge predmete za higijenu zuba.

Dentalharmony kontakt

Pozivamo vas da se obratite našem stručnom timu ukoliko želite da otkrijete zašto je samoligirajuća ortodoncija bolji izbor. Voljeli bismo da vam objasnimo i pokažemo šta možemo učiniti za vaš osmijeh za kraće vrijeme i sa manje bola!  Možete nam se obratiti na način koji je vama najjednostavniji: