Zubni implantat je savršeno i potpuno bezbolno rješenje za efikasno nadomještanje zuba koji nedostaje. Ovo savremeno hirurško rješenje čini da gubitak zuba u današnje vrijeme nije ni približno tako tragičan kao što je nekad bio. Dokaz za to je više od 500.000 pacijenata koji se godišnje u svijetu odluče za ugradnju implantata. Pri tome je uspjeh implantacije od preko 97% izuzetno značajan pokazatelj efikasnosti.

ŠTA JE ZUBNI IMPLANTAT?

Zubni implantat zamjenjuje izgubljeni zub. Kako? Hirurg implantolog precizno postavlja tijelo implantata u viličnu kost, tj. u prostor gdje zub nedostaje. Na taj implantat koji je ugrađen u kost vilice, kasnije se postavlja stabilna, estetska i funkcionalna protetska nadoknada (krunica, most ili zubna proteza).

Ugradnja zubnih implantata danas se smatra rutinskom procedurom, a ujedno i najboljom metodom za nadomještanje zuba koji nedostaju. Zubni implantati su prikladna rješenja kod gubitka jednog zuba, kod gubitka više zuba, pa sve do potpune bezubosti, koja se danas izuzetno uspješno može riješiti zahvaljujući dentalnoj implantologiji.

Zubni implantati imaju ogromnu prednost, jer sprečavaju gubitak kosti i usmjeravaju sile žvakanja direktno na vilicu. Izuzetno je važno da se izgubljeni zubi nadomjeste što je prije moguće. Ako se to odloži ili ne izvrši, mogu se pojaviti ozbiljne zdravstvene posljedice. Jedna od neprijatnih posljedica je gubitak zubne kosti. Srećom, ovaj destruktivni proces se može zaustaviti na jedinstven način – ugradnjom zubnih implantata.

OD ČEGA SE SASTOJI ZUBNI IMPLANTAT?

Zubni implantat je kompleksna struktura, koja se sastoji od nekoliko savršeno uklopljenih dijelova:

1. TIJELO IMPLANTATA – dio koji je ugrađen u viličnu kost i koji preuzima ulogu vještačkog korjena zuba

2. SUPRASTRUKTURA – vezni dio između tijela implantata i vještačke krune zuba

3. VJEŠTAČKA KRUNA ZUBA – vidljivi “vještački zub” koji se oblikom i bojom savršeno prilagođava prirodnom zubnom nizu.

implantat

Ova modularna struktura omogućava kombinaciju različitih pojedinačnih dijelova, koji se optimalno prilagođavaju potrebama pacijenta. Svaki savršeno personalizovani zubni implantat je sastavljen od ovih standardnih elemenata.

U prvom koraku koristi se samo tijelo implantata. Na taj način, nakon hirurškog ušivanja, ni jedan dio implantata ne strši izvan desni tokom faze zarastanja i zbog toga nije pod stresom (npr. kod žvakanja). To omogućava da tijelo implantata može potpuno srasti sa viličnom kosti.

OD ČEGA SE IZRAĐUJE ZUBNI IMPLANTAT?

Titanijum: Ovaj metal je sastavni dio savremene medicine. Karakteriše ga izuzetno velika čvrstoća sa niskom gustinom, što znači da je stabilan i istovremeno neobično lagan metal. Pored toga, titanijum je izuzetno otporan na koroziju i antialergen je. To objašnjava biokompatibilnost i njegovu upotrebu u direktnom kontaktu sa tkivom ljudskog tijela.

Zahvaljujući spoljašnjem sloju od titanijum oksida, materijal se može čvrsto integrisati u prirodnu kost (osteointegrisati). Titanijum je stoga poželjan materijal za tijela i suprastrukture implantata.

KAKO IZABRATI PRAVO RJEŠENJE?

Pacijentima danas na raspolaganju stoji veliki broj različitih implantnih sistema. Među njima se izdvaja švajcarski premijum brend Straumann®.

Straumann® je švajcarski proizvođač sa preko 60 godina iskustva u oblasti proizvodnje zubnih implantata i jedan je od rijetkih brendova koji danas može ponuditi zaista širok spektar rješenja za bezubost.

Za Straumann® implantni sistem se vezuje niz izvanrednih izuma. Naučnici iz Straumann®-a su pronašli način da ubrzaju proces osteointegracije. Za razliku od klasičnih površina, inovativna površina SLA implantata klinički dokazano ubrzava integraciju Straumann® implantata. Zahvaljujući hidrofilnom svojstvu, značajno se unapređuje proces povezivanja kosti i implantata. Većina današnjih konkurenata Straumann®-a pokušava da reprodukuje njihova dostignuća. Međutim, ova Straumann® rješenja nije tako lako prekopirati u druge implantne sisteme, jer iza Straumann®-a stoji dugogodišnje iskustvo, izuzetan naučni tim i detaljna istraživanja.

Kroz dugotrajna i sveobuhvatna istraživanja i kontinuirani razvoj, švajcarski proizvođač Straumann® postigao je to da su Straumann® implantati jedni od dva najčešće korištena implantna sistema na svijetu, a koriste se u preko 70 zemalja.