Zašto su zdravi zubi i usna šupljina bez upala toliko važni u vrijeme virusa korona (ali i svih drugih virusa poput gripa)?

Većina receptora koji su potrebni za ulazak virusa u tijelo se nalaze u ustima. Zbog toga je usna šupljina najvažnija tačka ulaska virusa u organizam, a odbrambeni sistem u ustima je prva prepreka za prolazak virusa, uključujući i SARS-CoV-2. Što su sluznica i oralni imuni sistem zdraviji, to je virusima teži prolaz. Zdrava usna šupljina tako djeluje kao barijera protiv svih bolesti! Čak i ako dođe do virusne infekcije, dobro oralno zdravlje i dobar oralni imunitet nude dobru zaštitu od bakterija. Dakle, prevencija jača imunološki odgovor na mjestu nastanka virusne infekcije i putem ove moćne funkcije pomaže da se ona izbjegne ili da se ublaži njen tok.

Parodontalne bolesti kao faktor rizika

Parodontoza trenutno predstavlja posebno visok rizik za zdravlje. Hronična upala desni je dodatno opterećenje za tijelo i imuni sistem u borbi protiv virusa i drugih patogena. Loš intraoralni status povećava rizik od negativnog toka infekcije.

Jedna rana otvara vrata za Covid-19

Pacijenti koji pate od parodontoze imaju subgingivalnu upalu desni. To znači da imaju otvorenu ranu u ustima – što nažalost, često ostaje neprimjećeno. Apsolutno je jasno da ovo otvara vrata za razne bolesti, pa i one poput Covid-19.

U vezi sa pandemijom Covid-19,  jasno je da stomatologija igra posebno važnu ulogu u održavanju usne šupljine zdravom. Pošto je stomatologija apsolutno relevantna za sistem borbe protiv tekuće pandemije, stomatolozi moraju biti tu za svoje pacijente i ne smiju se povlačiti.

Za pacijente je važno da se, što je moguće bolje, imunološki “naoružaju” protiv Covid-19 , a intraoralni status je osnovni dio ovog imunog odgovora. To se definitivno ne smije zanemariti.  Zato pacijenti danas, više nego ikad ranije, moraju imati visoko razvijenu svijest o značaju vlastitog oralnog zdravlja i jačanju imuniteta.