Šta je samoligirajući fiksni aparat?

Terapija samoligirajućim fiksnim aparatima (bravicama) je jedno od savremenih, revolucionarnih ortodontskih rješenja. Samoligirajuće bravice imaju niz prednosti u odnosu na klasične metalne bravice. Npr. lakše se održava oralna higijena, jer nema gumenih ligatura, koje sakupljaju ostatke hrane, što može dovesti do povećanja naslaga kamenca. Samoligirajuće bravice su sitnije i manje uočljive u odnosu na klasične bravice. Udobnije su od klasičnih. Vrše manji pritisak na zube i stvaraju manje trenje između luka i slota bravice.  Samoligirajući aparati brže pomjeraju zube u odnosu na klasične. Drugim riječima, samoligirajući fiksni aparat se nosi kraće vrijeme od klasičnog. 

Damon fiksni aparat je samoligirajući aparat. Samoligiranje je inovativno rješenje u ortodonciji. U pitanju je napredna fiksna ortodontska tehnika, koja je tradicionalne bravice i žice poslala u prošlost!  Zašto?

Klasični ili tradicionalni fiksni aparat se sastoji od žičanog luka i bravica. Luk i bravice se vežu i zatvaraju uz pomoć žičane ili gumene ligature (veze) koju je potrebno zatezati. Za razliku od tradicionalnih bravica, samoligirajuće bravice imaju već ugrađen sistem za zatvaranje.  U pitanju su vratašca (klip) koja zatvaraju žicu unutar bravice. To omogućava vezanje žice u slot bez ligature (otuda i naziv samoligiranje).

Samoligiranje ortodontu omogućava upotrebu izuzetno blagih bioloških sila kako bi pomjerao zube u pravilan, željeni položaj. Samoligiranje za pacijenta znači manje boli, trenja i neugodnog osjećaja zatezanja. Blage sile su značajne kako bi se očuvale zdrave desni i kost kroz koju se zub pomjera tokom terapije.  Terapija blagim silama se odvija znatno brže, smanjuje se broj kontrola i vrijeme provedeno u ordinaciji.

Prednosti koje donosi samoligirajući fiksni aparat

Jednostavno rečeno  samoligirajući fiksni aparat je ugodniji, praktičniji, bolji i efikasniji i za pacijenta i za ortodonta. O tome svjedoče brojni zadovoljni pacijenti koji su završili terapiju sa Damon sistem samoligirajućim fiksnim aparatima, kao i svi doktori  koji su sertifikovani za primjenu Damon sistema u svijetu. 

Dentalharmony kontakt

Pozivamo vas da se obratite našem stručnom timu ukoliko želite da otkrijete zašto je samoligirajuća ortodoncija bolji izbor. Voljeli bismo da vam objasnimo i pokažemo šta možemo učiniti za vaš osmijeh za kraće vrijeme i sa manje bola!  Možete nam se obratiti na način koji je vama najjednostavniji: