Moraju li se zubi vaditi kada se postavlja fiksni aparatić?

Ortodoncija bez vađenja zuba je savremena praksa. Pacijenti nose aparatiće za ispravljanje zuba iz različitih razloga: postoje zubne praznine, zubi nisu pravilno poredani ili su previše zbijeni. U slučajevima velike pretrpanosti često se može učiniti da je neophodno izvaditi nekoliko zuba kako bi se ostatak poredao u pravilan niz. Niko od pacijenata ne želi da se suoči sa ovim da bi “ispravio” osmijeh, pogotovo kada je u pitanju vađenje zdravih zuba.

U ortodontskom centru Dentalharmony ne praktikujemo vađenje zuba, posebno kada je to nepotrebno. Čak i kada je prisutna izrazita zbijenost, to ne znači da zube treba vaditi. Zapravo, najčešće možemo da izbjegnemo vađenje u svim, osim u najekstremnijim slučajevima. Rezultat će biti lijep i širok osmijeh.

Zašto vađenje zuba nije uvijek dobra ideja?

Svaki zub igra vrlo specifičnu ulogu u održavanju oblika usta. Ako izvadimo nekoliko zuba, na kraju moramo da pomjeramo svaki preostali pojedinačni zub kako bismo stvorili osmijeh koji izgleda prirodno i lijepo.

Osim toga, vađenje zuba je traumatično za pacijente, naročito mlađe. Oni takvu ortodontsku terapiju doživljaju kao nešto stresno, a to izaziva anksioznost. Ne želimo da se naši pacijenti plaše terapije. Želimo da budu srećni zbog svog novog osmijeha!

Ortodoncija bez vađenja: Savremena perspektiva

Nekada ranije je terapija zbijenosti zuba, u skoro svim slučajevima, podrazumijevala vađenje zuba. Ortodoncija se tada jednostavno bazirala na praksi da je vađenje prenatrpanih zuba najjednostavniji način liječenja.  Iz današnje perspektive znamo da to nije bilo ispravno, jer postoje drugi, manje invanzivni načini za rješavanje ove ortodontske nepravilnosti.

Ako uklonimo dva zuba, mogli bismo dobiti prostor za ispravljanje ostalih pretrpanih zuba. Ipak,  prostor koji stvara zub koji nedostaje je često znatno veći od potrebne korekcije. Tada dolazimo u situaciju da još više zuba treba da se repozicionira.

Premještanje zuba ortodontskom terapijom nije samo repozicioniranje vidljivog dijela zuba. Zubi se pomjeraju od korijena do vrha. Što je veći obim pokreta, to je potrebno više vremena za repozicioniranje zuba, a okolnoj koštanoj strukturi  je teže da se oporavi od tog pomjeranja.

Što dalje moramo da pomjeramo zube, to je veći rizik od prekomjerne korekcije. Kratkoročno to možda ne izgleda problematično. Međutim, kako starimo prekomjerna korekcija može dovesti do slabljenja potpornog aparata zuba, čija je uloga da zube drži čvrsto u kosti i da obezbijedi njihovu funkciju. Zašto bi naši pacijenti prolazili kroz sve ovo, kad jednostavno ne moraju?

Bez vađenja zuba za ljepši osmijeh

Cijeli profil lica će izgledati drugačije ako se zubi nepotrebno izvade radi ortodontske terapije. Za mnoge pacijente to znači da položaj zuba neće izgledati prirodno u ​​ustima, a ortodontska terapija nikako ne bi smjela da rezultira time!

Ortodoncija bez vađenja zuba ima za cilj manji obim pokreta zuba, kako bismo dobili zdravije, ljepše zubne lukove i osmijeh koji će izgledati prirodno. Naš cilj je da stvorimo savršen osmijeh koji će biti trajan i nećemo učiniti ništa što bi ugrozilo taj ishod!

Kada ipak treba vaditi zube?

U nekim rijetkim slučajevima ekstrakcija zuba je ipak neophodna. Za ovaj izbor se odlučujemo samo u individualnim slučajevima kada je to jedini ili najbolji način terapije. Ekstrakcija se ne obavlja samo zbog pretrpanosti.  Ponekad, zbog izgleda lica i željenih rezultata, vađenje zuba može dovesti do ljepšeg osmijeha na kraju terapije.

Uobičajeni primjer neophodnog vađenja bio bi odrasli pacijent sa izrazito zbijenim zubima. Kod mlađeg pacijenta možemo pokušati proširiti vilicu i prije početka fiksne ortodontske terapije. Kod odrasle osobe kost je tvrđa, pa postupak može biti bolan i dugotrajan.

Ponekad je i mlađim pacijentima sa ekstremnom zbijenošću potrebno vađenje. Ipak uvijek ćemo težiti da nađemo način da to izbjegnemo kad god je moguće. U svakom slučaju, ovo je stvar stručne procjene iskusnog ortodonta.

Brže, efikasnije i manje bolne terapije

Pozivamo vas da se obratite našem timu ukoliko želite da otkrijete zašto je ortodoncija bez vađenja zuba bolji izbor. Voljeli bismo da vam objasnimo i pokažemo šta možemo učiniti za vaš osmijeh za kraće vrijeme i sa manje bola!