Mliječni zubić se konačno pojavio i već sada je potrebno započeti sa pravilnom njegom zuba. Znamo da se navike stiču još od malih nogu, pa tako ovo pravilo važi i za oralnu higijenu.

Naravno, dok je dijete malo, posao roditelja je da brine o njegovoj oralnoj higijeni. Savjet je da djetetu četkate zubiće jednom dnevno, najbolje uveče, mekanom četkicom na koju se nanese dječja pasta sa sadržajem fluora od 500 ppm u veoma maloj količini (veličina zrna graška). Vodite računa da budete redovni, kako bi večernji ritual pranja mliječnih zubića djetetu brzo postao navika.

Period od druge do šeste godine

Od drugog rođendana, savjetujemo četkanje mliječnih zubića ujutro i uveče. U uzrastu od tri do šest godina dijete bi trebalo da nauči da samostalno pere zube (površinu za  žvakanje, spoljnu površinu i unutrašnju površinu).  U početku to treba da radi pod nadzorom roditelja. Imajte na umu da dijete uči gledajući vas kako ujutro i uveče perete zube. Ako uz to i djetetu date njegovu četkicu za zube sa pastom, cilj je gotovo postignut i dijete će brzo steći rutinu pranja zuba.

Kada mliječni zubić ispadne i nikne prvi stalni zub…

Nakon što iznikne prvi stalni zub, pređite na pastu za zube sa sadržajem fluora 1000-1500 ppm. Prvi stalni zub obično niče u uzrastu od 5 do 7 godine. U tom uzrastu dijete bi već trebalo da je steklo naviku redovnog pranja zuba i savladalo pravilno tehniku pranja. Takođe, od tog uzrasta redovne posjete stomatologu trebaju da postanu uobičajena stvar za dijete.

Oralna higijena i mliječni zubići

Koristite četkicu za zube koja odgovara uzrastu. Za vrlo malu djecu su prikladne mekane četkice male površine sa debelom drškom. Tvrde četkice mogu da povrijede desni. Mijenjajte četkicu za zube svakih šest do osam nedelja – ili ranije ako pokazuje znakove habanja. Četkajte zube djetetu fluorisanom pastom za zube. Četkajte pažljivo i temeljno. To je važan zadatak roditelja. Od nicanja prvog zubića do drugog rođendana koristite dječju pastu za zube sa sadržajem fluora od 500 ppm (navedeno na tubi paste za zube).

Od 6. rođendana, pasta za zube treba da sadrži  1000-1500 ppm fluora.

Fluor je mineral, prirodni element koji se u tragovima može pronaći u vodi i hrani. Koristi se kao dodatak zubnim pastama u veoma malim količinama.  Koristan je jer potpomaže remineralizaciju zuba, tako što formira zaštitni sloj na površini zuba i akumulira se u zubnoj gleđi. Na taj način pomaže da zubi budu otporniji na napade kiseline i na karijes.