Karijes mliječnih zuba kod male djece u uzrastu od 1 do 5 godina nije rijetkost.  Šećeri i kiseline iz hrane napadaju zube i izazivaju karijes. Šećeri se ne nalaze samo u slatkišima, nego i u bezalkoholnim pićima i voćnim sokovima. Ako konzumiranje šećera držite u granicama, uz pravilne navike u ishrani i redovnu oralnu higijenu, možete spriječiti karijes mliječnih zuba.

Voda je najbolje piće

Danas je opšte poznato da su bezalkoholna pića odgovorna za nastanak karijesa mliječnih zuba. Zato, ponudite djeci pića bez šećera! Ako su žedna, prvi izbor treba da bude bistra, negazirana voda. Ako ćete im ponuditi čaj neka bude nezaslađen, a voćni sok razrijedite vodom.

Neprestano grickanje je štetno

Osim slatkih napitaka i neprestano grickanje između obroka je faktor rizika za nastanak karijesa.  Roditelji griješe kada nude djeci da jedu previše često. Svako grickanje čini da sredina u ustima postane kisela. Do nastanka karijesa dolazi tako što određene bakterije u ustima pretvaraju ostatke hrane u kiselinu, koja nagriza zubnu gleđ i stvara se karijes. Zato djeca ne treba da jedu stalno, već je potrebno da prave pauze od žvakanja. Ako ima dovoljno vremena, pljuvačka može da neutrališe kiselinu, koja se stvara u ustima nakon jela.

Dugotrajna upotreba cucli i flašica izaziva karijes mliječnih zuba

Ni u kom slučaju ne smijete dopustiti da vaša djeca piju iz flašica dugo. Čim dijete počne samostalno da sjedi, treba da počne piti iz šolje. Posebne posude za piće nisu potrebne! Osim što utiče na razvoj karijesa, dugotrajna upotreba cucli i flašica izaziva razvoj ortodontskih anomalija.

Žvakanjem sirove hrane sprečava se karijes mliječnih zuba

Previše meka hrana je danas značajan faktor rizika za nastanak karijesa mliječnih zuba. Kad nema žvakanja, to je opasno za mliječne zube – zato djeca treba da žvaću sirovu hranu!

Osim što sadrži vrijedne vitamine i minerale, sirovo voće i povrće, kao i integralne žitarice jačaju zube i podstiču žvakanje. Žvakanje čvrste hrane čini dobro dječijim zubima! Čim izrastu bočni zubi – kutnjaci, važno je da dijete aktivno žvaće sirovu hranu kako bi se pokrenuo refleks žvakanja. Idealno je žvakanje svježeg voća i povrća u komadima veličine zalogaja. Žvakanje je vrlo važno jer podstiče lučenje pljuvačke i masira desni. Pljuvačka prirodno čisti zube  – ispira ostatke hrane, neutrališe kiseline i doprema minerale u zube.

Zalivanje fisura/pukotina

Karijes kod djece posebno ugrožava kutnjake. Tamo se bakterije naseljavaju u reljefnim udubljenjima i pukotinama zuba. Da bi se spriječilo nakupljanje bakterija, kutnjaci se mogu zaliti specijalnim plastičnim premazom. Ova stomatološka procedura  se naziva zalivanje fisura. Potpuno je bezbolna, traje samo nekoliko minuta i efikasno umanjuje rizik od karijesa. Ovi specijalni premazi obično ostaju na zubima nekoliko godina, a pregledima kod stomatologa se utvrđuje da li su još uvijek netaknuti.

Stomatolog procjenjuje rizik od karijesa i na tome zasniva odluku o zalivanju fisura.  Zalivanje se obično preporučuje ako postoje pukotine i udubljenja koja su teško dostupna i teže se čiste. Najbolje vrijeme za zalivanje je odmah nakon što su stalni zubi potpuno izrasli.