Često nas pacijenti pitaju po čemu se Damon sistem razlikuje od drugih vrsta fiksnih aparata i kako prepoznati Damon bravice.

Šta Damon bravice čini tako jedinstvenim i kako ih možete prepoznati?

Ovo što na prvi pogled izgleda kao obični, klasični aparat za ispravljanje zuba je zapravo revolucija u ortodonciji. DAMON samoligirajuće bravice su sitne bravice, sa inovativnim sistemom zatvaranja. Damon bravice vezane su za posebna pravila terapije, koja ortodont mora poznavati da bi pacijenta mogao liječiti. Sa ovim su ortodonti naravno manje-više upoznati, ali šta pacijent treba da zna o Damon sistemu?

Damon nudi najprirodniju korekciju zubnog niza.

Damon bravice pomjeraju zube blažim silama na fiziološkom nivou i time omogućavaju da se brzo postignu odlični rezultati u terapiji. Pored toga, ove bravice nemaju gumice – što DAMON aparatić čini mnogo lakšim za održavanje! Ovo je ogromna prednost za sve one koji teže bržem završetku terapije. Damon nije samo nova vrsta bravica, to je potpuno nova filozofija i novi način liječenja pacijenata! Damon sistem otvara vrata za veću efikasnost, fleksibilnost, udobnost za pacijenta, i na kraju estetiku. Sve navedeno donosi mnogo više od pravilno poredanog zubnog niza.

Damon bravice su suptilne, prirodne i nježne prema zubima.

Damon sistem koristi prirodne sile za pomjeranja, kako bi blago i ravnomjerno doveo zube u željene položaje. Bravice dobivaju informacije o tome kuda zub treba da se kreće preko memorijskog luka. U kombinaciji sa visoko-elastičnim memorijskim lukom, samoligirajuće Damon bravice su vrlo nježna metoda korekcije zuba. Dodatne žice ili gumice ovde nisu potrebne. Na ovaj način se smanjuje pritisak i trenje – i omogućava se brza i efikasna terapija. Zapravo, Damon bravice štede vam mjesece trajanja terapije.

Kako ih možete prepoznati?

Damon bravice se najlakše prepoznaju po tome što su sitnije (manje) u odnosu na klasične i što nemaju gumice.  Klasični fiksni aparatići imaju bravice koje se vežu gumicama za ortodontski luk, a gumice su dostupne u različitim bojama i moguće ih je mijenjati na svakoj kontroli. Damon bravice nemaju nikakve gumice, već imaju ugrađen sistem za zatvaranje i vezivanje za luk, pa su po tome i dobile naziv samoligirajuće (odnosno samovezujuće).

Jednostavno – izgledajte dobro uz Damon bravice!

Uz Damon se možete osjećati dobro uprkos činjenici da nosite fiksni aparatić. Damon bravice su sitnije, ravnije i udobnije od klasičnih bravica. Postoje u nekoliko izvedbi: Damon® 3MX metalne bravice, Damon® Clear bravice i nove Damon® Q metalne bravice.

Sada želimo da objasnimo razliku između različitih vrsta Damon bravica:

DAMON® 3MX bravice

Izuzetna snaga i izvanredne performanse metalnih Damon® 3MX pasivnih samoligirajućih bravica.

Damon® 3MX je dio klinički dokazanog Damon® sistema. On se odlikuje bazom od precizno oblikovanog  čelika koji podiže efikasnost i rezultate na potpuno novi nivo. Zaobljena struktura bravice, bez oštrih ivica poboljšava udobnost za pacijenta uz odlične performanse koje nudi Damon sistem:

  • Pasivna tehnologija samoligiranja minimizira trenje lukova, olakšavajući brže kretanje zuba.
  • Odlikuje se izuzetnom čvrstoćom i izdržljivošću.
  • Konstrukcija omogućava ortodontu brzo i tačno postavljanje bravica.
  • Klizni mehanizam sa dubokim lijevkom i zaustavljačem omogućava jednostavno i brzo mijenjanje lukova.
  • Izuzetno glatke konture i zaobljene ivice nude maksimalnu udobnost za pacijenta.
  • Pored veće udobnosti,  pacijentu je olakšano održavanje oralne higijene, jer se Damon bravice lakše čiste.

DAMON® Clear bravice

Damon® Clear su pasivne samoligirajuće bravice koje nude savršenu estetetiku. U pitanju su prozirne bravice koje su odlična kombinacija izgleda i udobnosti za estetski zahtjevne pacijente. Potpuno estetske, pasivne bravice za samoligiranje imaju dizajn bez premca. Polikristalni aluminijev oksid (PCA) je materijal koji je otporan na obojene mrlje od kafe, crnog vina i drugih napitaka.

Njihova efikasnost je potvrđena višestrukim in vivo studijama i nezavisnim univerzitetskim istraživanjima.

DAMON® Q bravice

U nastojanju da našim pacijentima pružimo najsavremenije iz svijeta ortodoncije, ponosni smo što u ponudi imamo nove Damon® Q fiksne aparate. U pitanju je potpuno novi metalni sistem aparatića koji podiže dosadašnje standarde na viši nivo, kako bi povećao udobnost za pacijenta i smanjio ukupno trajanje ortodontske terapije.

Damon® Q predstavlja najnovije dostignuće revolucionarnog Damon® sistema. Bravice su u potpunosti izrađene od visokokvalitetnog nerđajućeg čelika, što ih čini jakim i izuzetno izdržljivim. Bravice imaju savršeno zaobljene ivice, koje pacijentu nude izuzetnu udobnost. Damon® Q aparati imaju uklonjive pokazivače za pozicioniranje, koji pomažu ortodontu da postavi bravice u savršen položaj.

Ako želite savršen osmijeh uz najkraće vrijeme liječenja, kontaktirajte nas za više informacija o najnovijim Damon® Q aparatićima.

U ordinaciji Dentalharmony koristimo sve opisane vrste bravica, te pacijenti prilikom postavljanja fiksnog aparata mogu da ih biraju prema vlastitim preferencijama, a u skladu sa savjetom ortodonta. Ako imate još dilema o tome zašto odabrati Damon aparat i kako prepoznati Damon bravice, rado ćemo Vam odgovoriti.

Dentalharmony kontakt

Pozivamo vas da se obratite našem stručnom timu ukoliko želite da otkrijete zašto je samoligirajuća ortodoncija bolji izbor. Voljeli bismo da vam objasnimo i pokažemo šta možemo učiniti za vaš osmijeh za kraće vrijeme i sa manje bola!  Možete nam se obratiti na način koji je vama najjednostavniji: