Profesionalno izbjeljivanje zuba

Prirodna boja zuba je uslovljena genetskim faktorima. Vremenom, prirodna boja postaje tamnija. Često konzumiranje obojenih pića – crne kafe, čaja, crnog vina u velikoj mjeri utiču na rani početak i jači intenzitet obojenosti zuba. Katran i nikotin iz duvanskog dima aktivno stvaraju obojene mrlje na zubima. Isto tako, nepravilna  i neredovna oralna higijena, kao i pojedini stomatološki zahvati mogu da utiču na promjenu boje zuba.

Da biste ublažili obojenost zuba, svakako je potrebno da pravilno i redovno održavate oralnu higijenu. Međutim, tvrdokorne mrlje koje se godinama nakupljaju i mijenjaju boju zuba, nikada neće potpuno nestati, ako ih aktivno ne uklonite – pomoću tretmana za izbjeljivanje zuba.

Šta su tretmani za izbjeljivanje zuba?

U procesu izbjeljivanja zuba koriste se aktivni sastojci, kako bi se privremeno otvorile pore na zubima i uklonile mrlje i nečistoće. Svi proizvodi za izbjeljivanje sadrže hidrogen-peroksid (ili karbamid-peroksid). On oslobađa molekule kiseonika u ustima, koji hemijski reaguju na obojene dijelove i uklanjaju ih. Jačina hidrogen-peroksida značajno varira u stomatološkoj praksi i kreće se od 15% do gotovo 40%. Proizvodi za izbjeljivanje ostaju na zubima od 5 do 30 minuta, ponekad čak i duže.

Laserski potpomognuto izbjeljivanja zuba je najnaprednija tehnologija izbjeljivanja, koja daje savršene rezultate. U ordinaciji Dentalharmony koristimo savremeni BIOLASE diodni laser. Ovaj laser garantuje brze rezultate i potpuno je bezbjedan za pacijenta   Pogodan je i za pacijente sa izrazito osjetljivim zubima.

Izbjeljivanje ne uništava gleđ zuba

Vrlo je važno napomenuti da je profesionalno izbjeljivanje zuba bezbolan i potpuno bezbjedan estetski zahvat. Naravno da nepravilna i nestručna upotreba bilo koje vrste izbjeljivača za zube može biti štetna. Ali, ako izbjeljivanje prepustite stručnom licu, koje to uradi na profesionalan način, nećete uništiti zubnu gleđ. Pravilno apliciran gel za izbjeljivanje zuba djeluje tako što ga zubi apsorbuju i on nježno izbacuje mrlje kroz pore. Efekti izbjeljivanja su dugotrajni (i do 12 mjeseci), ako se pacijent pridržava datih uputstava.

Osjetljivost nakon izbjeljivanja je uobičajena pojava

Tokom procesa izbjeljivanja potpuno je normalno da se kod pacijenata javlja osjetljivost. Neki ljudi imaju osjetljive zube od drugih. Uzrok tome su genetika, tanka gleđ ili pukotine na zubima. Osjetljivost se javlja jer su zubi privremeno dehidrirani, ali ona nestaje već za dan ili dva nakon tretmana izbjeljivanja. Da bi se olakšale privremene neugodnosti, nakon izbjeljivanja preporučuje se tretman sa fluoridima. Na taj način se podstiče rehidratacija zuba.

izbjeljivanje zuba-dentalharmony

Tvrdokorne mrlje na zubima se ne mogu ukloniti preko noći!

Ni jedan proizvod na tržištu ne može za nekoliko minuta izbjeliti zube na kojima su se mrlje nakupljale godinama. Ne postoji  sredstvo za izbjeljivanje koje tolikom brzinom može da prodre dovoljno duboko u pore. Proces izbjeljivanja u takvim slučajevima može zahtijevati i po nekoliko tretmana.

Postoje li neka ograničenja za izbjeljivanje zuba?

Treba napomenu da nisu svi zubi pogodni za izbjeljivanje. Zato je potrebno da se konsultujete sa svojim stomatologom. On će, u zavisnosti od kvaliteta Vaših zuba i željenog efekta, odlučiti kakav tretman izbjeljivanja je odgovarajući za Vas. Izbjeljivanje se ne preporučuje osobama mlađim od 16 godina, jer je njihova pulpna komorica u kojoj se nalaze krvne žile i živci veća i bliža površini zuba nego kod starijih osoba. Zbog toga postoji i veća opasnost od iritacije pulpe. Gornja starosna granica za izbjeljivanje zuba ne postoji.

Vještačke krunice, mostovi i fasete se ne mogu izbjeljivati

Ako imate neki protetski rad – vještačke zubne krunice, mostove i fasete (vinire ili ljuskice), trebate da znate da se oni ne mogu izbjeljivati. Protetski radovi se izrađuju od keramičkog materijala koji vremenom ne mijenja boju i ne reaguje na izbjeljivanje. Kada se izrađuje protetski rad, boja vještačkih zuba se prilagođava boji vaših okolnih, prirodnih zuba. Međutim, kada se protetski rad trajno cementira, boja vještačkih zuba se više ne može mijenjati.

Rezultat izbjeljivanja

Rezultat izbjeljivanja je individualan i zavisi od niza faktora, ali nova boja će biti minimalno 2-3 nijanse svjetlija od Vaše prirodne boje zuba. Rezultat je djelomično vidljiv odmah po završetku tretmana izbjeljivanja, ali pravi rezultat će biti vidljiv tek za 2-3 dana. Pacijenti koji su završili  tretman izbjeljivanja zuba ne bi trebali da konzumiraju cigarete, kafu, vina i  slična obojena pića. Koliko će se zadržati postignuti rezultat najviše zavisi od životnih navika pacijenta.