1. FIKSNI APARATIĆ JE IZAZVAO PREOSJETLJIVOST NAKON POSTAVLJANJA

Neposredno nakon postavljanja fiksni aparatić počinje da djeluje! Pacijent se tada suočava sa neprijatnim osjećajem pritiska i zatezanja. Isto se dešava i nakon promjene ortodontskog luka. Na svu sreću radi se o uobičajenim neprijatnostima i prolaznim bolovima, koji traju par dana i koje izaziva pomjeranje zuba.  Zubi mogu biti osjetljivi na pritisak, posebno kada jedete čvrstu hranu. Preporučujemo da za to vrijeme jedete meku, kašastu hranu. Navedeni simptomi mogu varirati u trajanju i jačini. Ukoliko su bolovi ipak prejaki, možete uzeti neki analgetik (sredstvo za ublažavanje bolova), koji inače dobro podnosite.  Opustite se, jer nemate razloga za brigu.  Ako se i dalje osjećate nesigurno,  pozovite ordinaciju.

2. BODE VAS LUK (ŽICA)!

Ovo se ponekad dešava tokom pomjeranja zuba. Jedan kraj ortodontskog luka (žice) može da izviri i zabode se u sluznicu obraza ili u jezik. Neprijatnost se može prevazići postavljanjem zaštitnog voska na problematično mjesto. Zaštitni vosak dobijate od svog ortodonta u ordinaciji. Postavljate ga sami, tako što problematično područje pažljivo osušite i nanesete  vosak veličine graška, sve dok područje ne bude dobro prekriveno. Ukoliko vam i dalje smeta kraj luka koji je izvirio, pozovite vašeg ortodonta i zakažite termin. Ortodont će skratiti dio luka koji vam smeta. Nemojte sami pokušavati da skraćujete luk.

3. ODLIJEPILA SE BRAVICA I FIKSNI APARATIĆ VRŠI PRITISAK NA DESNI

Pozovite vašeg ortodonta i zakažite termin u ordinaciji, da bi bravicu ponovo postavio na mjesto.

4. POJAVILE SU SE PRAZNINE IZMEĐU ZUBA!

Na početku terapije fiksnim bravicama – kada se formiraju zubni lukovi, mogu se privremeno pojaviti male praznine (prostori) između zuba. Ne brinite se, to je normalna pojava u ortodontskoj terapiji. Praznine će nestati tokom terapije!

5. IZGUBILA SE POJEDINAČNA GUMICA

Kod tradicionalnih fiksnih aparatića, ortodontski luk je pričvršćen za slot svake bravice jednom gumicom ili žicom. Ako se jedna gumica ili žica izgube, to nije alarmantno i obično se može čekati do naredne redovne kontrole.  Ipak, obratite pažnju na ovaj zub: ako se on pomjera, potrebno je da pozovete ordinaciju za termin.

6. INTRAORALNA GUMICA JE OSLABILA

Tokom terapije fiksnim aparatima mogu se koristiti i intraorale gumice. To su gumene trakice koje se razvlače preko bravica i koriste se za usklađivanje odnosa gornjeg i donjeg zubnog luka. Intraoralne gumice dobijate u ordinaciji. Samostalno ih postavljate i mijenjate, prema uputstvima ortodonta. Gumice gube elasticitet nakon par sati i zato moraju da oslabe, nakon čega ih trebate promijeniti i postaviti nove.  Gumice trebate da promijenite 3 puta u toku 24 sata.

7. PROGUTALI STE METALNU BRAVICU!

Ne brinite se, i to se ponekad dešava. Po pravilu će bravica prirodno izaći iz organizma, a da pri tom ne ošteti organe za varenje.