Dermalni fileri – nehirurški estetski tretman lica

Glatki obrazi, meka koža i pune usne čak i u zrelijim godinama… Jedan broj  žena i muškaraca to ima po prirodi. Drugima je potrebno malo pomoći njihovog doktora koji aplikuje dermalne filere, kako bi održali svježinu lica. Važno je naglasiti da govorimo o neinvazivnom estetskom tretmanu licu, bez upotrebe hirurških metoda.

Najvažnija stvar u vezi sa dermalnih filerima je NEUPADLJIVOST! Savremene tehnike aplikacije dermalnih filera daju dugotrajne rezultate, a primjenjuju se tako da oni budu neupadljivi. Na sigurnom terenu ste samo kada odete kod iskusnog i savjesnog doktora, koji je savladao ovu vrstu modelovanja lica.

Ako ste znatiželjni u vezi sa dermalnim filerima, postoji nekoliko stvari koje biste morali znati prije nego što se podvrgnete ovom tretmanu.

1. Dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline su favoriti stručnjaka.

dermalni_fileri_dentalharmonyPrije svega: dermalni fileri imaju potpuno drugačiji efekat od tretmana protiv bora. Tretmanom protiv bora se privremeno sprečavaju kontrakcije mišića ispod kože kako bi se  bore uklonile ili smanjile. Hijaluronski dermalni fileri povećavaju volumen i time poboljšavaju tonus kože, čime se postiže efekat zategnutije kože.

Prije izvjesnog vremena bilo je uobičajeno da se u kožu ubrizgava kolagen, dok današnji savremeni dermalni fileri sadrže hijaluron. Zahvaljujući posebnoj sposobnosti vezivanja vlage, hijaluronska kiselina daje koži izgled punoće i mekoće. Ako se nanosi na kožu u vidu kreme ili seruma može je vidljivo hidratizovati, ali ne može da nadoknadi gubitak volumena. Za ovaj efekat, hijaluron se mora aplikovati ispod kože. Jednom ubrizgan, hijaluron može nadoknaditi punoću kože ili vratiti deficit volumena koji se javljao tokom godina.

2. Jedno ubrizgavanje može učiniti da koža djeluje punije i mekše u trajanju od nekoliko mjeseci, nekad i duže.

Jedan od razloga što hijaluronski fileri postaju sve popularniji, je taj što mogu dodati volumen i svježinu licu u jednom tretmanu. Rezultati obično traju 6 do 9 mjeseci, u zavisnosti od mjesta i dubine uboda. Istraživanja pokazuju da se prilikom razgradnje hijaluronskog filera stvara vlastiti tjelesni kolagen, koji osigurava dugotrajniji efekat svježije kože.

3. Dobro aplikovani dermalni fileri su neupadljivi.

“Pačji kljun ” i “riblja usta” su sigurni znaci neuspješnog tretmana hijaluronom. Zašto? Zato što je materijal za punjenje pogrešno odabran, pogrešno postavljen ili aplikovan pogrešnom tehnikom. Ako se prepustite stručnom licu, rezultati tretmana za usne su prirodni i neupadljivi. Promjene su suptilne.

Cilj je estetika i neupadljivost!

4. Nove tehnike ubrizgavanja daju bolje rezultate.

Ako posmatramo regiju oko usana, primjećujemo da su tipični znaci starenja nazolabijalne bore, koje sa godinama postaju sve dublje. Vremenom gubimo potrebne supstance u dubokim strukturama mekog tkiva, što dovodi do opuštanja kože lica i nastanka ovih bora.

Do prije nekoliko godina, fileri su ubrizgavani direktno u bore. Rezultati su i tada bili zadovoljavajući, ali ipak nisu bili savršeni. U današnje vrijeme, koristi se kombinacija direktnog ubrizgavanja i liftinga sa dodavanjem volumena licu, za još efikasnije i prirodnije rezultate. 

Ključ je regeneracija, a ne „promjena“.

5. Jako je važno ko obavlja tretman filerom!

Tretmani hijaluronskim filerima su umjetnost. Ali isto tako, tretman bilo kojom vrstom filera je i medicinski postupak, koji mora da obavlja stručno lice da ne bi došlo do trajnih oštećenja poput promjena boje kože, infekcija i sl. Zato biste trebali da pronađete svog doktora-umjetnika kome vjerujete.

Zašto je stomatolog dobar izbor doktora za aplikaciju filera? Stomatolozi su najbolji poznavaoci anatomije lica i njegovih regija. Oni su veliki praktičari, koji se svakodnevno susreću sa aplikacijom anestezija.  Nakon  dodatnih usavršavanja u oblasti aplikacije dermalnih filera, siguran su izbor za pacijente koji žele da se podvrgnu ovom neinvazivnom estetskom tretmanu.

Ipak, prilikom izbora doktora biste trebali da uradite i malo više od puke provjere na Internetu. Najbolje bi bilo da zakažete termin za lične konsultacije i dozvolite nam da vas posavjetujemo.

Radi se o Vašem licu. Prepustite se isključivo stručnom osoblju.

6. Fileri se koriste za ublažavanje znakova starenja.

Svakako da nije neophodno započinjati tretman hijaluronskom kiselinom prije nego što se pojave prvi znaci starenja. Ipak, poslednjih godina vidimo tendenciju da se sve mlađi pacijenti preventivno podvrgavaju aplikaciji male količine hijalurona. 

Ako se pravilno odaberu kozmetički tretmani i proizvodi za njegu lica i ako se lice redovno održava, može se spriječiti prijevremeno starenje kože. 

7. Nisu svi dermalni fileri isti.

Dolazimo do tehničkih stvari: Iako se većina filera sastoji od hijaluronske kiseline, postoje značajne razlike u veličini čestica molekula hijaluronske kiseline i u sposobnosti njihovog vezivanja.

Hijaluronska kiselina sa većim molekulama i jačim međusobnim vezivanjem pogodna je za vraćanje izgubljenog volumena. Hijaluronska kiselina sa manjim molekulama i slabijim vezivanjem posebno je namijenjena za fine bore i za bolji prodor vlage u kožu.

Vaš doktor će Vas posavjetovati o odabiru optimalnog filera prema Vašim potrebama. Ponekad je korisna i primjena dvije vrste filera.

8. Neprijatnosti sa filerima se mogu dogoditi, ali ne mora tako i da ostane.

Neželjeni ili nezadovoljavajući rezultati nikada nisu prijatni i zato svaki tretman treba obavljati sa najvećom pažnjom. Ukoliko se ipak dese, postoji umirujuće rješenje i za takve slučajeve. Prednost hijaluronskih filera ogleda se u tome što se oni mogu ponovo rastvoriti pomoću enzima hijaluronidaze, ukoliko prilagođavanje dodatnim filerom nije moguće ili nije poželjno.

9. Ako je cijena preniska, da bi bila istinita…

Dobri i kvalitetni fileri imaju svoju cijenu. Budite skeptični prema ponudama sa nerealno niskim cijenama i uštedite sebi neprijatna iskustva!  Imajte na umu da su u opticaju i upotrebi brojni falsifikati i razrijeđeni proizvodi.

U Dentalharmony centru koristimo samo filere ovlaštenih prodajnih partnera kako bismo mogli da garantujemo da ćete uvijek dobiti originalni proizvod poznatog svjetskog proizvođača, koji ima odgovarajuća međunarodna odobrenja.

10. Kada ne biste trebali da radite tretman filerom?

Postoje situacije u kojima treba odložiti tretman filerima. To uključuje trudnoću i dojenje, kao i akutnu infekciju, ali i određene stomatološke tretmane tokom kojih se lice mora rastezati.

11. Ako vam se dopada rezultat ovog tretmana, morate ga ponavljati.

Ništa nije vječno. Tako se i hijaluronska kiselina polako razgrađuje u periodu od 6 do 18 mjeseci. S obzirom na to da fileri ne zaustavljaju starenje, tretman se mora ponavljati 1-2 puta godišnje, kako biste dugoročno održavali rezultat. Vremenom je potrebno više mililitara hijalurona za isti rezultat.

Nadamo se da ste, čitajući ovaj članak, dobili razumljive odgovore na otvorena pitanja u vezi sa filerima. Svakako da ovo nije zamjena za lične konsultacije sa doktorom, već služi kao opšta informacija. Ukoliko ste zainteresovani, možete da zakažete savjetovanje i termin za tretman u našem Dentalharmony centru.