Zbunjeni ste? Čuli ste da postoje različite vrste bravica kod fiksnih aparatića. Metalne bravice, estetske bravice, klasične bravice, samoligirajuće bravice, prozirne bravice, keramičke bravice, lingvalne bravice?! O čemu se radi, objasnićemo vam kratko i pojednostavljeno.

Fiksni aparatić služi za ispravljanje nepravilno poredanih zuba i za korekciju nepravilnog zagrižaja. Bravice su sastavni dijelovi svakog fiksnog aparatića. To su „kockice“ koje se lijepe pojedinačno na svaki zub (na njegovu spoljašnju ili unutrašnju stranu). Pojam „bravice“ pacijenti često koriste kao sinonim za fiksni aparatić.

LABIJALNE I LINGVALNE BRAVICE

Fiksne aparatiće, prema mjestu na koje postavljamo bravice, dijelimo na labijalne i lingvalne. Kod labijalnih aparatića, bravice se lijepe na spoljašnju stranu zuba. Lingvalne bravice su bravice koje se lijepe na unutrašnju (lingvalnu) stranu zuba i potpuno su nevidljive za okolinu. Lingvalni aparatići nisu tako čest izbor terapije u ortodontskoj praksi. Iskustva pacijenata pokazuju da oni u većoj mjeri mogu da utiču na govor, iritiracije sluznice, a terapija može da potraje duže nego kada su bravice postavljene na spoljašnjoj strani zuba.

KLASIČNE I SAMOLIGIRAJUĆE BRAVICE

Prema konstrukciji i vrsti djelovanja, fiksni aparatići se dijele na klasične i samoligirajuće. Samoligirajući aparatići su napredna ortodontska rješenja, jer omogućavaju da se na zube djeluje blažim silama. Blage sile pomažu da se pomjeranja zuba vrše bez pretjeranog naprezanja kosti i tkiva oko zuba. Praksa pokazuje da je terapija samoligirajućim bravicama efikasna i ugodna varijanta za pacijenta. Kod klasičnih (tradicionalnih) aparatića, ortodontski luk se vezuje za bravice uz pomoć žičanih ili gumenih ligatura – gumica. Zbog toga se pomjeranja zuba vrše uz primjenu jačih mehaničkih sila i veća naprezanja kosti i tkiva oko zuba. Terapija klasičnim aparatićima može trajati duže i biti manje ugodna od terapije samoligirajućim aparatićima.

METALNE I ESTETSKE BRAVICE

Bravice koje se lijepe na zube mogu biti metalne ili nemetalne (estetske), bez obzira na to da li se radi o klasičnim ili samoligirajućim aparatima. Metalne bravice se izrađuju od nerđajućeg čelika, a prednost im je što su čvrste i otporne. Estetske bravice mogu biti izrađene od bezbojne plastike ili keramike. Nazivaju se estetskim jer su manje uočljive od metalnih. Često se umjesto naziva estetske bravice upotrebljava i naziv prozirne ili providne bravice.

Ipak, na kraju trebate znati da za uspjeh ortodontske terapije nije presudna vrsta bravica na fiksnom aparatiću, nego iskustvo i znanje ortodonta koji vodi terapiju. Zato razmišljajte o tome kome ćete povjeriti terapiju, jer je izbor ortodonta bitniji od vrste bravica na fiksnom aparatiću.

Dentalharmony kontakt

U Dentalharmony centru nudimo cjelokupan preventivni, dijagnostički i terapijski spektar ortodoncije za sve starosne grupe. Zahvaljujući savremenim metodama, tehnologijama i materijalima, korekcije deformacija zuba i vilica su nježne i brze, a u zavisnosti od preferencija naših pacijenata mogu biti i nevidljive – kako kod djece i adolescenata, tako i kod odraslih.

Pozivamo vas da se obratite našem stručnom timu ukoliko želite da otkrijete zašto je Dentalharmony ortodoncija najbolji izbor. Voljeli bismo da vam objasnimo i pokažemo šta možemo učiniti za vaš osmijeh za kraće vrijeme i sa manje bola!  Možete nam se obratiti na način koji je vama najjednostavniji: