U kakvoj su vezi post i zdravlje zuba? U toku su Vaskršnji i Uskršnji post, a potom slijedi i Ramazan – vrijeme kada se pridržavamo posebnih režima ishrane. Post se upražnjava u gotovo svim religijama svijeta, na različite načine i u različitim periodima godine. Iako većina ljudi post posmatra kao duhovno pročišćenje, samo neki su svjesni njegovih zdravstvenih blagodati. Suzdržavanje od hrane i pića tokom bilo kog posta ima trostruko povoljno dejstvo na naše zdravlje.

Prvo je disciplina uma. Treniranje samokontrole nam pomaže da se oslobodimo neželjenih navika i zavisnosti. Prema nekim izvorima, ovo nam pomaže i u “detoksikaciji dopamina”, koji je jedan od glavnih neurotransmitera u našem mozgu.

Druga stvar je dobrobit za zdravlje tijela. Ljudsko tijelo je “programirano” za periode posta. Nekontrolisano konzumiranje hrane i pića ometa prirodni fiziološki ritam organizma, što dovodi do debljanja i pojave viška kilograma. Nasuprot tome, post stimuliše povećanje brzine metabolizma. Nivo inzulina tokom posta opada što povoljno djeluje na organizam.

Zašto je post dobar za zdravlje zuba?

Treće i najvažnije sa stomatološkog stanovišta su dobrobiti koje post predstavlja za zdravlje zuba. Samo odsustvo stalnog grickanja tokom posta mijenja biohemiju pljuvačke, što dovodi do sniženja nivoa glukoze u ustima i smanjuje se rizik od nastanka karijesa.

Izbor posnih slatkiša je sada vrlo ograničen, što je dobro! Svako ko ograniči ili ukine konzumaciju slatkiša, učini nešto dobro i za svoje zube. Bakterije koje žive u usnoj šupljini pretvaraju šećer u kiseline koje napadaju zubnu gleđ. Što više grickamo, to su napadi kiseline na zube češći. Pljuvačka, koja inače neutrališe štetne kiseline i vraća zubima izgubljenu supstancu, više ne može da ispravi nastalu štetu. Ako se uz to pranje zuba vrši rijetko ili nepravilno, povećava se rizik od nastanka karijesa. Ali ako šećer ne koristimo neko vrijeme, to predstavlja “period oporavka” za naše zube.

Sirova hrana tokom posta

Tokom posta povećana je konzumacija hrane biljnog porijekla. Povrće, a naročito sirove paprike, sirovi kupus i korijen sirove mrkve ili celera su jako zdravi za zube. Ako intenzivno žvaćete sirovo povrće, desni se masiraju, a interdentalni prostori se čiste. Vitamin C koji unosimo u organizam na ovaj način jača naše desni. Vitamin A iz mrkve jača imuni sistem sluznice i tako se bori protiv bakterija. Sirovi luk se takođe uspješno bori protiv štetnih bakterija u ustima, zahvaljujući svojim sumpornim jedinjenjima. Na jelovniku bi trebala da nam bude i riba. Ona je posebno dobra hrana za zdravlje zuba, naročito morska riba, jer sadrži omega-3 masne kiseline koje na desni djeluju protivupalno. Pored obične vode, u svakodnevnu rutinu bi trebalo uvesti ispijanje zelenog čaja. Zeleni čaj sadrži posebno vrijedne bioaktivne supstance, koje se bore protiv bakterija i lošeg zadaha i sprečavaju nastanak zubnog kamenca.

Alkohol i duvanske proizvode bi trebali izbjegavati uvijek, ne samo tokom posta. Izbjegavanje ove vrste proizvoda čini dobro našem tijelu i našim zubima. Zubi će vam biti zahvalni ako se budete pridržavali ovih pravila. Dakle, ako se suzdržavate od neprestanog grickanja i živite bez alkohola i duvana, jedete sirovo voće i povrće činite sebi veliku uslugu, i to ne samo tokom posta!